Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Patronlar iflasta, 'jet karar' için Anadolu'nun yolunu tutuyor PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2009

Image

Borçları durduran iflas erteleme için şirketler büyük şehirler yerine daha hızlı karar veren Anadolu'daki mahkemelere yöneliyor. En çok tekstil ve elektronik firmaları iflas ertelemeye başvuruyor.

Küresel krizin etkisiyle zor günler geçiren iş dünyası, iflas erteleme için sıraya girdi. Vergi ve SSK başta olmak üzere tüm borçlarını durduran yöntem için patronlar daha hızlı karar verdikleri için taşradaki mahkemelerin yolunu tutmaya başladı. İflas ertelemeye başvurarak bir yıllığına da olsa ayakta kalmaya çalışan birçok işletme firma merkezini İstanbul, Ankara ve İzmir yerine mahkemelerin daha hızlı karar verdiği yerlere kaydırıyor. Firmalar taşrada iflas ertelemenin alınabilmesi için sıkı takipten de kurtulmuş oluyor. Alacakları donan vergi daireleri ise tahsilat yapmakta zorlanıyor.

İflas erteleme ile görevli olan asliye ticaret mahkemelerinin karar verme süresinin değişebildiğine dikkat çeken Maliye'den bir yetkili, şunları aktardı: "Büyükşehirlerde iflas başvurusunda bulunan işletmeler mahkemelerde sıraya girdi. Firmalar hem sıra bekledikleri hem de büyükşehirlerdeki mahkemelerin daha geç karar vermesi sebebiyle merkezlerini küçük şehirlere taşıyor. Bu da tahsilatımızı olumsuz etkiliyor." Mali durumu bozulan şirket ve kooperatiflerin sermayesinin korunması için alınan iflas erteleme tedbiri Türk Ticaret Kanunu tarafından düzenlenmiş. Mahkeme, şirketin mali durumunun düzeltilmesini mümkün gördüğü takdirde yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas erteleme kararı verebiliyor. İflas erteleme sonucunda borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor. Kamu alacağı ve SSK primleri dahil hiçbir yasal takip yapılamıyor. Mahkeme, kayyumun verdiği raporlara göre iflas erteleme süresini genellikle bir yıl olarak belirleyebildiği gibi dört yıla kadar da uzatabiliyor.

Şirketler, ilgili mahkemeye başvurarak iş yapma kapasitesi ve potansiyelleriyle borçlarını ödeyebileceklerini ispatlıyor. İcra İflas Kanunu'nun 179'uncu maddesinden yararlanmak isteyen borçlu şirketlerin sayısı son dönemde artıyor. Ticaret mahkemesi kayıtlarına göre tekstil başta olmak üzere elektronik, kimya ve gıda sektörlerinde iflas erteleme talepleri artıyor. İstanbul'da iflas erteleme davaları Levent, Bakırköy, Beyoğlu ve Kadıköy'de yoğunlaşıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=932278&title=patronlar-iflasta-jet-karar-icin-anadolunun-yolunu-tutuyor