Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜGİK: Teşvik Yasası, kriz bitene kadar uzatılmalı (25.12.09) PDF Yazdır e-Posta
25 Aralık 2009

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli, 49 ilin yararlandığı 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın 2010 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini söyledi.

Sesli, yaptığı yazılı açıklamada dünya ekonomisinde başlayan iyileşmelerin Türkiye'ye oldukça yavaş yansıdığını söyledi. Gerek yurtdışından gerekse de yurtiçinden yapılan ekonomik açıklamaların, krizin etkilerinin, yavaşlama ile birlikte, 2010 yılında da kendini hissettireceğini gösterdiğini aktaran Sesli, "Bu doğrultuda yapılması gereken özellikle ekonomik anlamda geride kalan illerimizin 2010 yılını daha rahat atlatabilmeleri için hükümetin elinde bulunan enstrümanları kullanmalarıdır." dedi.

Mayıs 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın 31 Aralık 2009 tarihinde sona ereceğini ifade eden Sesli, söz konusu yasanın süresinin 2010 yılı sonuna kadar uzatılması gerektiğini söyledi. Sesli, şöyle konuştu: "Başta 36 ili kapsayan ve illerden gelen talepler neticesinde 49 ilin yararlandığı 5084 Sayılı Teşvik Yasası, kriz sürecinde 49 ilimiz için bir emniyet sübabı görevi görmüştür. Yasa nedeni ile bu illerimizde işsizlik, diğer illerimize oranla daha az artış göstermiş, nispeten de olsa ekonomileri daha canlı tutulabilmiştir.

Gelinen noktada bizim önerimiz, en azından global krizin etkilerinin tamamen ortadan kalkacağını hissettiğimiz 2010 yılı sonuna kadar 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın süresi uzatılmalıdır. Bu yapıldığı takdirde görülecektir ki 3 milyonu aşan işsizlik rakamlarımızda en azından artışlar daha az olabilecek, başta ihracatımız olmak üzere birçok ekonomi kaleminde yaşanacak hareketlilik gözle görülür hale gelecektir. Fabrikalarımızda makinelerin aksamadan işlemesi 5084 Sayılı Yasa'nın uzatılması ile birlikte daha sağlıklı hale gelecektir."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=932101&title=tugik-tesvik-yasasi-kriz-bitene-kadar-uzatilmali