Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ekonomi yönetimi teşvikte uzatmaya karşı, son kararı Erdoğan verecek (25.12.09) PDF Yazdır e-Posta
25 Aralık 2009

İş dünyasının talep ettiği 5084 sayılı Teşvik Kanunu'nun süresinin uzatılıp uzatılmayacağı konusu netlik kazanmadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sürenin uzatılacağına dair müjdesi düzenlemenin uygulandığı illerde memnuniyetle karşılanırken, ekonomi yönetiminin konuya sıcak bakmadığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bürokratları 49 ilde uygulanan kanunun devam etmesi yönünde iş dünyasının talepte bulunduğuna dikkat çekerek yeni teşvikler sebebiyle süre uzatımına karşı çıkıyor.

Hazine'den üst düzey bir yetkili, "Bizim düşüncemiz uzatmama yönünde. Ancak yine de son kararı siyasi irade verecek." dedi.

Beş yıl önce 36 il için çıkarılan 5084 sayılı Teşvik Yasası 2005 yılında yapılan ilavelerle birlikte 49 ili kapsayacak şekilde genişletildi. Teşvik Yasası kapsamında yerli ve yabancı yatırımcılara ücretsiz arsa tahsisi başta olmak üzere yeni çalıştırılacak işçiler için tamamen ya da kısmen SSK prim muafiyeti getiriyor. Vergi muafiyeti sağlanan düzenleme kapsamında enerji desteği de veriliyor. 1 Nisan 2005'ten sonra kapsama dahil 49 ilde yeni işe başlayan Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri asgari 30 işçi çalıştırma koşulu ile Gelir Vergisi ve sigorta primleri işveren hissesi teşviki ve enerji desteğinden yararlanabiliyordu.

İş dünyası teşviklere ilişkin net açıklama beklerken, ekonomi yönetimi dün saat 14.30'da Başbakanlık'ta bir araya geldi. Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği bütçe değerlendirme toplantısında teşviklerin yanı sıra 2010 yılında yapılması düşünülen zamların da gündeme geldiği öğrenildi. Toplantı sonucunda çıkan karar çerçevesinde 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'na ekleme yapılacak. Öte yandan dün yapılan bütçe değerlendirme toplantısına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti genel başkan yardımcıları Bülent Gedikli ve Hüseyin Çelik, AK Parti TBMM grup başkan vekilleri Mustafa Elitaş ve Nurettin Canikli, AK Parti milletvekilleri Ömer Çelik, Şaban Dişli, Lütfü Elvan, Recai Berber, Mustafa Açıkalın, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal katıldı.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=931829&title=ekonomi-yonetimi-tesvikte-uzatmaya-karsi-son-karari-erdogan-verecek