Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirketler, yeni teşvik paketinden faydalanmak için sıraya girdi (24.12.09) PDF Yazdır e-Posta
24 Aralık 2009

İş dünyası, kısa süre önce yürürlüğe giren yeni teşvik paketine büyük ilgi gösteriyor.

Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre 17 Ağustos ile 31 Ekim tarihleri arasındaki 2,5 aylık sürede şirketlere 4 milyar 970 milyon liralık yatırım teşvik belgesi verildi. Yatırımların tamamlanmasıyla 21 bin 216 kişiye iş kapısı açılacak. Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin talep ettiği teşvik belgelerinin çoğunluğu yeni yatırımlardan oluşuyor. Bunun için belirlenen yatırım tutarı ise yaklaşık 3 milyar 100 milyon lira. Yeni teşvikler iş dünyasına KDV istisnası, yüzde 60 oranında vergi indirimi, sigorta primi, işveren hissesi desteği, Gümrük Vergisi muafiyeti, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği sağlıyor.

Hazine'nin kapısını yatırım yapmak için çalan firmalar arasında Erpiliç, Tepe İnşaat, Şen Piliç, Ekiciler Süt, Aynes Gıda, Beypiliç, Banvit, Taha Dış Giyim, Kastamonu Entegre, Yıldız Entegre, Kütahya Seramik, Güven Hastanesi, Dünya Göz Hastanesi, Şölen Gıda, Yörsan, Petkim, Limak İnşaat ve Anadolu Endüstri Holding gibi Türkiye'nin önde gelen firmaları bulunuyor. Hazine'ye yapılan başvurularda ilk sırada 53 adet ile en az destek verilen 1. bölgede yer alan İstanbul bulunuyor. Toplamda 190 adet ile en fazla yatırım belgesi alınan yer ise 3. bölge oldu. Hazine verilerine göre yatırımcının sektör tercihlerinde imalat sanayii, tarım, avcılık ve ormancılık, elektrik gaz ve su, balıkçılık, otel ve lokanta, kamu yönetimi ve savunma, madencilik ve taş ocakları, zorunlu sosyal güvenlik ile ulaştırma ve haberleşme ön planda yer alıyor. Yeni teşvik sistemiyle ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre sistem büyük proje yatırımları, bölgesel bazda desteklenecek yatırımlar ve genel teşvik sistemi olmak üzere üç ayaktan oluşuyor. Teşvik kapsamındaki iller, sosyoekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak dört gruba ayrıldı. Yatırımların destek unsurlarından faydalanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarı; Ankara, İstanbul ve İzmir'in de içinde yer aldığı 1. bölge ile içinde Adana ve Antalya'nın yer aldığı 2. bölgede 1 milyon lira, 3. ve 4. bölgelerde ise 500 bin lira.

Teşvikte süreyi uzatma kararı Diyarbakır'ı sevindirdi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 49 ile çıkarılan ve bu sene sonunda sona erecek olan 5084 sayılı Teşvik Kanunu'nun süresinin uzatılacağını açıklaması düzenlemenin uygulandığı illerde memnuniyetle karşılandı. Teşvik kapsamında olmayan illerse, kanunun haksız rekabete ve ülke ekonomisinde zarara sebep olduğunu belirterek, uygulama süresinin uzatılmamasını istedi. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, kriz ortamında sürenin uzatılmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu da kararın, işsizliğin yoğun yaşandığı bölgeye yeni yatırımların gelmesini sağlayacağını kaydetti. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, illerinin teşvik yasasından istediğini alamadığını, Başbakan'ın sürenin bir yıl daha uzatılacağı sözü vermesinin bu yasadan faydalanan işçileri de mutlu ettiğini kaydetti. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş ise, Teşvik Yasası'nın, çıktığı günden itibaren yanlış olduğunu, Türkiye ekonomisine katkısı olmadığı gibi zarar verdiğini ve iller arasında haksız rekabet meydana getirdiğini savundu. Özgümüş, Adana'da işsiziliğin ikiye katlanmasında Teşvik Yasası'nın büyük katkısı olduğunu ifade etti. DİYARBAKIR, ŞANLIURFA, ADANA AA
Yatırımı teşvik için KDV iade süreci hızlandırılacak

amacıyla hazırlanan eylem planı kapsamında, yeni Gelir Vergisi Kanunu'na ilişkin çalışmaların, 2010'un ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor. Küçük ve mikro işletmeler ile girişimciliğin teşvikine yönelik yeni destekler üzerindeki çalışmanın da 2010 yılı ilk çeyreğinde bitirilmesi planlanıyor. KDV iadelerinde sürecin iyileştirilmesi için idari düzenleme yapılıyor. Mükelleflerin iade taleplerini online yapabilmeleri ve otomatik gerekli teyitlerinin yapılarak talebi onaylayacak makama sunulmalarına yönelik program tamamlandı, test ediliyor.

Hazine Müsteşarlığı, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Teknik Komite 2009 Yılı Eylem Planlarına göre Ocak-Kasım 2009 döneminde yürütülen çalışmalar ve mevcut duruma ilişkin verileri yayımladı. Çalışmalar, teknik komiteler bazında 12 başlık altında ve öngörülen takvim çerçevesinde değerlendirildi, tamamlanan ve tamamlanamayan eylemler ile 2010 yılında gerçekleştirilecek çalışmalar yer aldı. Bu çerçevede, bazı çalışmalarla ilgili mevcut durum ve öngörüler şöyle:

Şirket kuruluşu ve tescil işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak Merkezi Tüzel Kişilik Projesi'nin test çalışmaları devam ediyor.

İstihdamın korunması ve işsizliğin azaltılması amacıyla üçlü işbirliğiyle önlemler alınması yönünde çalışma yürütülüyor.

Yatırım alanlarının bulunduğu yerlerdeki (orman vasfını yitirmiş) 2B alanlarının tescili ve kullanımının düzenlenmesi amacıyla Maliye, Çevre ve Orman bakanlıkları tarafından kanun tasarısı taslağı hazırlama çalışmalarına başlandı.

Kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması amacıyla elektronik fatura uygulamasının yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Serbest bölgelerdeki envanter kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Fikri mülkiyet haklarıyla ilgili veri bankası oluşturulması için uğraşılıyor. Yabancı sermayeli şirketlerin adli sicil ve benzeri belgelerin temininde yaşadığı sıkıntıların çözülmesi amacıyla sorun tespit çalışmaları başlatıldı. Bandrol, kayıt-tescil ve sertifika bilgilerine ilişkin veri tabanı oluşturulmasına yönelik altyapı çalışmaları tamamlandı.

Küçük ve mikro işletmelerin KOSGEB desteklerine erişiminin kolaylaştırılması konusunda çalışma sürdürülüyor. Yeni desteklere ilişkin çalışmaların 2010 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Girişimciliğin teşvik edilmesi yönünde mevzuat değişikliği öngörülüyor. TOBB, TESK ve girişim sermayesi sağlayan Kredi Garanti Fonu gibi kuruluşlarla ortak çalışılmasına karar verildi. Eyleme ilişkin çalışmaların 2010 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması ve girişimciliğin teşvik edilmesine yönelik yeni desteklerin bu dönemde yürürlüğe girmesi planlanıyor.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=931334&title=sirketler-yeni-tesvik-paketinden-faydalanmak-icin-siraya-girdi&haberSayfa=1