Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Denetim dışı forekse SPK müdahalesi (23.12.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Aralık 2009

    Denetim ve düzenleme eksikliğinin yatırımcı mağduriyetine neden olduğu, günlük 3 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşan foreks piyasaları artık Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) emanet. SPK Başkanı Vedat Akgiray, bu piyasalara ilişkin düzenlemenin Ocak 2010'un'un ortasına kadar çıkartılacağını açıkladı.

PriceWater House tarafından düzenlenen, "Kriz Sonrasına Hazırlanırken İşletmelerin Yol Haritası" konulu seminerin, "Sermaye Piyasaları Kriz Sonrasına Nasıl Hazırlanıyor" başlıklı oturumda konuşan Akgiray, günlük işlem hacmi 3 milyar dolara ulaşan foreks piyasasının, tamamen denetim dışı olduğuna dikkati çekti. Uzun tartışmalar sonucunda foreks piyasalarının denetiminin SPK'ya verildiğini hatırlatan Akgiray, "Binlerce insan 100 dolar yatırıp, bu piyasaya giriyor ve parasını kaybediyor. Bu piyasada ciddi bir denetleme sorunu var. Tahmin ediyorum 2010 yılının Ocak ayının ilk iki haftasına kadar düzenleme çıkar" diye konuştu.

    Türkiye'de finans dışı piyasanın yeterince büyük olmadığına dikkat çeken Akgiray, bu noktada yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun önemine dikkat çekti. Akgiray, "Meclis takvimi müsait. En geç mart sonuna kadar yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nu Meclis'ten geçirmek üzere planlar yapıldı. Bu Kanun'un tek amacı sermaye piyasalarını büyütmek. Halka açık şirket sayısını artırmak. Nasıl artıracağız? Tatlandırıcı vererek..." dedi.
    
    Halka açılmayan pişman olacak
    Faizlerin düştüğü ve ekonomik istikrarın sağlandığı bir ortamda halka arz sürecinin de hızlanması gerektiğine dikkat çeken Akgiray, yeni SPK Kanunu ile şirketlerin halka arz süreçlerinin de kısalacağını bildirdi. Halka açılmak isteyen şirketin "Ben hazırım" dedikten bir ay sonra borsada işlem görebileceğini belirten Akgiray, "Bu aşikar. Bunu yapacağız. Bunun için her türlü altyapıyı da kurduk" dedi. Akgiray, ekonomik ortamın halka arz için son derece uygun olduğuna dikkat çekerek, "2010 ve 2011'de halka açılmamak çok akılsız bir karar olacak" dedi.

    Sermaye piyasalarının yeterince gelişememesinin nedenleri arasında spekülasyon ve manipülasyon iddialarının da önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Akgiray, "Borsa, oraya yatırım yapanların yeridir. Birkaç tane manipülatörün malı değildir. Bunu göstermek istiyoruz. Birkaç aydır ufak tefek yaptığımız milimetrik atışlar epey bir dedikoduya yol açtı o camialarda. Aldığımız önlemler etkili oluyor. Biraz daha etkili hale getireceğiz" açıklamasında bulundu.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134428&KTG_KOD=411