Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KPMG, Turkcell'i Deloitte' a kaptırdı PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2009
Bağımsız denetimde rotasyon zorunluluğu nedeniyle, dört büyük denetçiden KPMG, en büyük müşterilerinden olan Turkcell'i kaybetti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından getirilen bağımsız denetim şirketlerinde 7 hesap döneminde bir bağımsız denetim şirketinin değiştirilmesi (rotasyon) uygulamasının ardından, birçok büyük denetim şirketinin müşterilerini birbirine kaptırması bekleniyordu. Bu zorunluluğa uyan Turkcell de Akis Bağımsız Denetim (KPMG'nin Türkiye'deki kuruluşu) ile bağımsız denetim sözleşmesini feshederek, bir diğer büyük denetçi olan DRT Bağımsız Denetim (Deloitte Touche Tohmatsu'nun Türkiye'deki kuruluşu) ile sözleşme imzaladı.
 
Böylece Deloitte, KPMG'den rotasyon tebliğinin yayımlanmasından sonraki ikinci büyük transferi gerçekleştirmiş oldu. Turkcell'den önce KPMG'den transfer edilen diğer büyük müşteri de Garanti Bankası olmuş, Deloitte Garanti'nin yanında PwC'dan da Aksigorta'yı rotasyon kapsamında transfer etmişti.
 
 

Deloitte kayıplara hazırlanıyor
 

Fakat Deloitte'un bu hızlı transferlerine karşılık, rotasyon uygulamasında en fazla müşteri kaybedecek denetçilerden biri olacağı da biliniyor. Denetlediği toplam 28 şirketi kaybetmesi beklenen Deloitte'un kaybedeceği büyük müşterileri arasında Anadolu Hayat Emeklilik, Ereğli Demir-Çelik, Fenerbahçe Sportif A.Ş., Halkbank ve İş Bankası gibi devler var. Deloitte geçtiğimiz günlerde Aygaz'ı Güney Bağımsız Denetim'e (Ernst&Young), İş Bankası'nı ise Garanti Bankası ve Turkcell'i transfer ettiği Akis'e (KPMG) kaptırmıştı.
 
REKABET DELOITTE MERKEZİNDE KIZIŞIYOR
 
Şirket
 
 
Eski Denetçi
 
 
Yeni Denetçi
 
Garanti Bankası
Akis (KPMG)
DRT (Deloitte&Touch)
Aksigorta
Başaran Nas (PwC)
DRT (Deloitte&Touch)
Turkcell
Akis (KPMG)
DRT (Deloitte&Touch)
Aygaz
DRT (Deloitte&Touch)
Güney Bağ. Den. (Ernst&Young)
İş Bankası
DRT (Deloitte&Touch)
Akis (KPMG


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134339&KTG_KOD=411