Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK sözleşmeyi hazırladı, imza atan eczacı kesintisiz ilaç satabilecek PDF Yazdır e-Posta
18 Aralık 2009

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaç kriziyle ilgili beklenen adımı attı. Eczanelerle tek tek anlaşma sürecini başlattığını açıklayan kurum, eczacıların il müdürlüklerine giderek sözleşmelerini yenileyebileceklerini duyurdu.

Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) devreden çıkararak eczacılarla tek tek anlaşmayı hedefleyen SGK, sözleşme karşılığı eczanelerden herhangi bir para da alınmayacağını açıkladı. Sözleşmeyi imzalayan eczaneci 16 Ocak'tan sonra da ilaç satabilecek. Eczanelerin SGK ile anlaşmaya yanaşmaması durumunda ise bu tarihten itibaren ilaç temininde büyük sıkıntı yaşanacak. Vatandaş, eczaneden ilacını para ile alıp faturayı SGK'ya götürdüğünde ödediği parayı geri alabilecek. Fakat uygulamada bu sistemin büyük sorunlar doğuracağı düşünülüyor.

SGK yazılı bir açıklama yaparak fesih işlemleri tamamlanana kadar eczanelerin ilaç vermesinde sorun yaşanmayacağını belirtti. Hazırlanan yeni sözleşmeyi belirlenen süre içerisinde imzalayan eczanelerden, hizmet satın alınmasına devam edileceğini vurgulayan SGK, " Kurumumuzca, eczanelerle sözleşme yapmak amacıyla 'Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane İlaç Temin Sözleşmesi' hazırlanmıştır. Eczaneler, yapılan bildirim süresi içerisinde bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde sözleşmelerini yenileyebileceklerdir. Sözleşmesini yenileyen eczanenin provizyon ekranları bu süre bitiminde kapatılmayacak ilaç temin etmeye kesintisiz devam edecektir." denildi.

SGK, eczaneleri sözleşmeye ikna edebilmek için anlaşma ücreti kartını kullanacak. Halen TEB, eczane başına 500 TL sözleşme ücreti alıyor. Eczanelerin büyük bölümü, bu ücreti fahiş bularak karşı çıkıyor. Eczaneler, sözleşme ücretinin yanı sıra aidat da ödüyor. SGK'nın stratejisine göre ilk etapta eczanelerin 3-5 binlik bölümünün e-sözleşmeye razı edilmesi halinde bütün eczaneler sıraya girecek. Çünkü cirosunun tamamına yakınını SGK'ya sattığı ilaçtan karşılayan eczacıların anlaşma yapmadan ayakta kalma şansları yok.

1 ay süre ile ilaç temininde sorun yok


SGK, TEB ile sözleşmesini iptal etmesine karşın bir aylık sürede ilaca erişimde sorun yaşanmayacak. Çünkü iptal edilen sözleşmenin 16 Aralık'tan itibaren bir ay süre ile geçerliliği bulunuyor. Bu nedenle vatandaşın ilaç alma konusunda herhangi bir sorunla karşılaşması beklenmiyor. 24 bin eczane ile tek tek anlaşmak isteyen SGK, eczaneleri TEB'e ödedikleri sözleşme ücretinden de kurtarmış olacak. Öte yandan TEB yönetimi, AK Partili eczacı milletvekilleriyle bir araya gelerek sorunun çözümü için meslektaşlarından yardım istedi. TEB, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ile bir araya gelmek istiyor. AK Partili eczacı Milletvekili Muharrem Selamoğlu ise tek tek sözleşmenin de çeşitli sıkıntıları beraberinde getireceğini savunuyor.

TEB'den zeytin dalı: Sorunlarımızı çözebiliriz


Eczanelerin bir günlük kepenk kapatma eyleminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) radikal bir karara imza atarak sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) aradan çıkararak eczanelerle tek tek anlaşmayı planlayan SGK'ya cevap TEB başkanından geldi. Basın toplantısı düzenleyen Erdoğan Çolak, sözleşme yapmak istediklerini söyledi. Var olan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Çolak, "Eczacılar tek tek sözleşme yapmaz. Tek tek anlaşma yapmak SGK'nın ilmiğini boynuna geçirmesi demektir." yorumunda bulundu.

TEB Yönetim Kurulu ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkan Erdoğan Çolak, SGK'nın vatandaşı ilaçsız bırakma girişiminde bulunduğunu savundu. Kurumun önceki gün itibarıyla kendilerine fesih tebligatını ulaştırdığını kaydeden Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sözleşme fesih tarihi 16 Ocak 2010 olacak. Bu süre içinde vatandaşlar eczanelerden ilaç almaya devam edebilecek. SGK, bazı eczacılarla değil bütün eczanelerle sözleşmesini feshetti. Bir ay sonra bütün eczanelerin sözleşmesi iptal olacak. 16 Ocak 2010'dan itibaren vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusu biz değil SGK olacaktır." İlaç alımı konusunda eczacılar adına SGK ile anlaşmayı TEB'in yaptığını anlatan Erdoğan Çolak, "Ama bu devlettir, tek tek de sözleşme yapabilir." ifadelerini kullandı. Yeni bir eylem planı olup olmayacağı sorusuna karşılık ise salı günü saat 13.00'te odalarla konuşulup sürecin tartışılacağını aktardı. Şimdilik kepenk kapatma eylemi yapılmayacağı bilgisini veren TEB Başkanı, "Eczacıların bir kısmı anlaşır diğerleri anlaşmazsa ilaç verme sorunu çözülmez. Biz bir inatlaşmanın peşinde değiliz." diye konuştu.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=928836&title=sgk-sozlesmeyi-hazirladi-imza-atan-eczaci-kesintisiz-ilac-satabilecek