Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dr. Sedat Karabulut - Taşeron SEÇ uygulamaları (27.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
27 Ekim 2007

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Taşeron firma kullanımı, şirketlerin ana iş kolu dışındaki faaliyetleri için yıllardır uyguladığı bir yöntemdir. Süreç içinde taşeron firma kullanımı, avantajları sebebi ile giderek yaygınlaşmıştır. Ülkemizde artık bir çok şirket asıl faaliyetleri dışında olan ve uzmanlaşma gerektiren işleri taşeron firmalara yaptırmaktadır. Bu sayede özellikle temizlik ve yemek gibi alanlar, milyonlarca dolar bütçeli sektörlere dönüşmüştür.

Müteselsilen sorumluluk...

Şüphesiz, taşeron kullanmanın avantajları yanında bazı zorlukları da vardır. Bunlardan biri de taşeron SEÇ (Sağlık, Emniyet ve Çevre) faaliyetlerinin kontrolünün zorluğudur. Bu konunun önümüzdeki yıllarda, taşeron kullanan şirketlerin gündemini daha çok meşgul etmesi bekleniyor. Çünkü (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın (ÇSGB) yayınladığı yeni yönetmeliklere göre, artık taşeronların yanlış SEÇ uygulamalarının sorumluluğu tek başına bu firmalara ait değildir. Ana iş veren müteselsilen bile olsa, hatalı uygulamalardan payına düşeni alacaktır.

Açıklayıcı olması için, taşeron firmaların sık kullanıldığı inşaat sektöründen bir örnek vermek isterim. A isimli ana inşaat şirketi, boya işlerini B firmasına yaptırmaktadır. B firması kadrosunda çalışan bir işçi kaza sonucu iskeleden düşerek ölürse, mahkemenin yapacağı araştırmada aşağıdakiler sorgulayacaktır;

" İş yeri risk analizi yapıldı mı?

" İşçilere yaptıkları iş ile ilgili tehlikeler ve riskler anlatıldı mı?

" İşçilere koruyucu malzeme kullanmalarını gerektiren durumlar bildirildi mi?

" İşçilere gerekli koruyucu malzemeler dağıtıldı mı?

" İşçilerin bu koruyucu malzemeleri kullanıp kullanmadığı denetlendi mi?

Ana iş veren için tavsiyeler...

Bu liste gittikçe uzar. Bir şirket sahibi veya yöneticisi için, bu saydıklarımızı kendi işçilerine uygulatmak bir sorun ise taşeronuna uygulatması bin sorun olmaktadır. Çoğunlukla kalifiye olmayan ve düşük gelir ile çalıştırılan taşeron işçisinin firma değiştirme hızı yüksek olmaktadır. Yeni alınan personelin eğitilmesi, kişisel koruyucu malzemelerinin yenilenmesi ve benzeri konular uygulamayı daha da zorlaştırmaktadır.

Bu sorunların varlığı ne yazık ki, ana işveren şirketin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. Ana şirket, taşeron firmanın iyi SEÇ uygulamalarını destekleyecek bazı önlemler almaz ise meydana gelecek kazalar ve meslek hastalıkları sonrası zor günler geçirebilir. Bu önlemlere birkaç örnek vererek bu haftaki yazımızı bitirelim;

" Taşeron firma ile yapılan sözleşmede, taşeron SEÇ uygulamalarının kontrol edileceği ve uygunsuz durumlarda para cezası kesileceği belirtilmelidir.

" Para cezalarının toplanacağı fondan yararlanarak, iyi SEÇ uygulamaları ödüllendirilmelidir.

" Ana firmanın SEÇ standartlarını uygulamaya yardımcı olması için, taşeron kendi personeli olan bir SEÇ temsilcisi bulundurmalıdır.

" Taşeron yöneticileri aylık SEÇ koordinasyon toplantılarına katılmalıdır.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=331982&dept_id=80