Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nda son 15 gün (16.12.09) PDF Yazdır e-Posta
16 Aralık 2009

Varlık Barışı uygulaması için tanınan sürenin dolmasına 15 gün kaldı. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk, daha önce bilgi verme konusunda ketum davranan İsviçre gibi bazı ülkelerin bu dönemde bilgi vermeye hazır olmaları nedeniyle kanunun süresini 31 Aralık 2009'a kadar uzattıklarını açıkladı.

MÜSİAD'ın konuğu olarak Varlık Barışı hakkında bilgi veren Adnan Ertürk, Türkiye ile İsviçre arasındaki kapsamlı bilgi değişimine imkan veren 'Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması' uyarınca, Türkiye'nin bilgi taleplerinin önceki dönemlerde olduğu gibi değişik gerekçelerle reddedilmediğini kaydetti. Varlık Barışı kapsamında 12 Aralık 2009 tarihi itibarıyla 24 milyar 542 milyon lira tutarında varlık beyan edildiğini belirten Ertürk, bu tutar üzerinden 826 milyon lira vergi tahakkuku gerçekleştiğini ve bunun da 442 milyon lirasının tahsil edildiğini ifade etti.

2009 yılındaki toplam vergi gelirlerini 2008 yılıyla kıyaslayan Adnan Ertürk, çeyrek dönemler itibarıyla bakıldığında birinci çeyrekte yüzde 5,2, ikinci çeyrekte yüzde 3,7 düşüş yaşanırken; üçüncü çeyrekte artıya geçerek yüzde 3,9 oranında yükseliş görüldüğünü kaydetti. Ertürk, "Ocak-ekim dönemindeki kümülatif azalış yüzde 0,8." dedi. Ertürk, vergi gelirlerinin 2009'da bir önceki yıla göre ABD'de yüzde 17, İngiltere'de Ocak-Ağustos 2009 döneminde yüzde 14, Fransa'da yüzde 20 oranında düştüğünü söyledi.

DEŞİFRE OLMAMA TAKTİĞİ

İstanbul Vergi Dairesi ve Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç ise Varlık Barışı'ndan yararlanmak isteyen ancak deşifre olmaktan korkan mükelleflere şu tavsiyede bulundu: "Bankalar aldıkları tüm beyanları vergi dairesine toplu olarak yatırıyor. Bize geldiğinde, biz hangi mükellefin yararlandığını bilmiyoruz. Ancak inceleme yapıldığında mükellef banka dekontuyla geliyor ve yararlandığını ortaya koyuyor. İsimlerinin kamuoyunda duyulmasını istemeyen mükellefler banka kanalını kullandığında, adları duyulmayacaktır. Örneğin bin liralık bir fatura için vergi dairesi tespit ederse 800 lira ceza ödeyeceksin. Kendin itiraf edersen 350 lira ödeyeceksin. Fakat Varlık Barışı'ndan yararlanırsan sadece 50 lira ödeyeceksin."


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=927878&title=varlik-barisinda-son-15-gun