Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Denetçiler de rotasyona tabi oldu (15.12.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2009

    Şirketlerde 7 yılda bir başdenetçi ve denetim şirketi rotasyonu zorunluluğunun ardından, bu defa denetim ekiplerinin transferiyle rotasyondan kaçış tartışılıyordu. SPK ‘denetim ekipleri de rotasyona tabi' dedi.
    
    Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) gelen başvurular, denetimde rotasyon uygulamalarıyla ilgili kafaların hâlâ karışık olduğunu gösteriyor. SPK da gelen sorular doğrultusunda yeni açıklamalarla uygulamanın açık olarak görülebilecek tüm noktalarını kapatıyor. Denetim şirketleri ve denetledikleri firmalardan SPK'ya gelen son soru ise "Eğer bir firmayı 7 dönemdir denetleyen ekibin üyesi olan denetçi, eski şirketinden ayrılıp yenisine geçerse ne olacak?" oldu. SPK'nın düzenlemesi, aynı denetim şirketinin 7 hesap dönemi aynı firmayı denetlemesini engelliyor, fakat gerekli kurumsallık koşullarını sağlaması halinde denetim şirketinin sadece sorumlu ortak başdenetçiyi değiştirerek rotasyon uygulamasına katılmasına olanak sağlıyordu.
    
    ‘Ekip halinde transfer' tartışması
    Fakat şirketlerin denetiminde sahada çalışan ve fiili denetim uygulamalarını gerçekleştiren denetim ekibi üyeleriyle ilgili net bir mesaj yer almıyordu. SPK'ya gelen sorular, buna da açıklık getirilmesini zorunlu kıldı. SPK düzenlemenin denetim ekibi üyelerine nasıl uygulayacağını açıkladı. Buna göre aynı firmayı 7 hesap dönemi boyunca ardarda denetleyen denetim ekibi üyeleri, başka bir denetim kuruluşuna transfer olsa dahi rotasyona tabi olacak ve aynı firmayı denetlemeye devam edemeyecek.
    
    Holdinge 10 kişilik denetim ekibi
    SPK'nın düzenlemesinin, denetim ekiplerindeki kıdemli denetçilerin veya büyük firmaları denetleyen denetim uzmanlarının ekip halinde diğer denetim şirketlerince transfer edilmesine yol açıp açmayacağı tartışılıyordu. Fakat SPK, denetim şirketlerinin uluslararası denetim kuruluşları tarafından transferine engel olduğu gibi, denetçi veya denetim ekibi transferine de son noktayı koydu.

    Denetim şirketlerinin firmalara denetçi olarak gönderdikleri ekip aslında denetlenen şirketin ve denetim şirketinin büyüklüğüne göre değişiyor. Fakat en büyük denetim şirketlerinin Türkiye'nin en büyük holdinglerine ortalama 5-10 kişilik denetim ekibi tahsis ettiği tahmin ediliyor. Bu ekibin içerisinde pek sahada bulunmayan fakat denetim ekibinin her hareketini kıdemli denetçiler vasıtasıyla kontrol altında bulunduran bir sorumlu ortak başdenetçi bulunuyor. Kıdemli denetçiler ise doğrudan sorumlu ortak başdenetçiye bağlı olarak ve sık sık sahayı ziyaret ederek denetim ekibinin koordinasyonunu sağlıyor. Denetlenen şirketler küçüldükçe denetim ekibinin sayısı da azalıyor ve en küçük şirketlerde ekip 2 kişiye kadar inebiliyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=134037