Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Parasını aldığı yılları emeklilikte saymayan SGK, 17 bin davayı kaybetti (15.12.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2009

Yıllar önce Tarım Bağ-Kur'a kaydolup emeklilik hayali kuranları kötü bir sürpriz bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur'a kayıtlı olunan dönemde kısa süreli de olsa SSK'lı çalışanların Bağ-Kur primlerini emeklilikte dikkate almıyor.

En büyük çelişki ise kurumun emeklilikte dikkate almayacağı sürelere ilişkin prim alacaklarını, afla birlikte tahsil etmesi. Son örnek Muğla Fethiye'de yaşandı. 2006 yılında prim affından yararlanarak 17 yıllık borcunu ödeyen S.Y., emeklilik için gittiğinde 1990'da SSK girişi olduğu gerekçesiyle 16 yıllık Bağ-Kur'unun sayılmadığını öğrendi. Olan bitene anlam veremeyen S.Y., "Madem emeklilikte saymayacaklardı, neden benden bunca yılın parası alındı? Sigortalıymışım gibi borç çıkarılıp primler alındı, emekliliğe gidince de o dönemdeki sigortamın sayılmadığı söylendi." şeklinde tepki gösteriyor.

SGK, vatandaşın tepkisini çeken uygulaması sebebiyle sık sık mahkemelik oluyor. Yaklaşık 17 bin kişi, parasını ödediği dönemlerin sigortalılıkta sayılmaması sebebiyle kurumu mahkemeye verdi. Davaların tamamını kaybeden SGK, buna rağmen uygulamadan vazgeçmiyor. Böylece hem vatandaşın emekliliği gecikiyor, hem de kurum mahkeme masrafı ödüyor.

Tek çatı altında toplanmasına karşın SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kuruluşları arasında otomasyon sisteminin tam olarak hayata geçmemiş olması, çok sayıda mağduriyete yol açıyor. Özellikle geçmiş yıllarda kurumların birbirinden tamamen kopuk olmasının faturasını vatandaş ödüyor. Tarım Bağ-Kur, en fazla sorunla karşılaşılan sigorta kollarının başında geliyor. Çiftçilikle uğraşıp Tariş ve Fiskobirlik gibi üretici birliklerine ya da tarım kredi kooperatiflerine ürün veren vatandaşlar, kendilerinin haberi olmasa bile Tarım Bağ-Kur'lu olarak kaydediliyor. Bu süre içerisinde SSK'lı olarak işe girip çalışmaları durumunda Bağ-Kur'a başvurup Tarım Bağ-Kur'larını durdurmaları gerekiyor. Ancak uygulamada vatandaşlar, Bağ-Kur'lu olduklarını bilmedikleri için böyle bir yola gitmiyor. Tarım Bağ-Kur mevzuatında ise SSK girişi başladığı tarihte Bağ-Kur'un sona ereceği hükme bağlanıyor. Ancak Bağ-Kur, bu hükme rağmen aradan yıllar geçtikten sonra vatandaşlara borç çıkarıyor. Bu durumdaki on binlerce kişi, pirim affından yararlanıp borçlarını ödedi. Emekli olmak için dilekçelerini verdiklerinde ise hiç beklemedikleri bir durumla karşılaştılar. Tarım Bağ-Kur'a kayıtlı oldukları dönemin tamamının primini tahsil eden SGK, emeklilikte ise SSK'lı olunan tarihten sonraki dönemi saymıyor. Vatandaşların parasını ödediği yılları emeklilikte dikkate alınmıyor. Muğla Fethiye'de yaşayan ve tarımla uğraşan S.Y., 1 Haziran 1989 tarihinde ürün verdiği için haberi olmadan Tarım Bağ-Kur'a kaydedildi. Aynı yıl 20 gün sonra ise SSK'lı olarak çalışmaya başladı. 11 ay SSK'lı çalıştıktan sonra işten ayrıldı. 2006 yılına gelindiğinde 17 yıllık Tarım Bağ-Kur borcu çıkarıldı. Prim affından yararlanıp borcunu ödedi. Kalan süreyi de SSK'lı olarak çalışıp tamamladı. Dilekçesini verip emeklilik hayali kurarken Bağ-Kur'daki 17 yılından sadece 20 gününün sayıldığını öğrendi. S.Y.'nin bu durumda emekli olabilmesi için 16 yıl daha prim ödemesi gerekecek. Mahkemeye başvurmaya hazırlanan S.Y.'nin anlam veremediği ise emeklilikte kabul edilmeyecek sürenin parasının kendisinden tahsil edilmiş olması.

Mevzuat değişikliği problemi çözer


SGK'da çok sayıda benzer olay yaşandığını belirten sosyal güvenlik uzmanları, bu güne kadar açılan dosyaların tamamında vatandaşın haklı bulunduğuna dikkat çekiyor. Konunun uzmanları, SGK'nın 17 bin davada olduğu gibi kaybedeceğini bile bile aynı yöntemi sürdürmesine anlam veremediklerini dile getirirken çözüm önerisi de sunuyorlar. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu, yayınlayacağı bir genelge ile mevzuat değişikliği yapabilir. Böylece hem kurum dava yükünden kurtulur hem de vatandaşın emekliliği sürüncemede kalmaz.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=927421&title=parasini-aldigi-yillari-emeklilikte-saymayan-sgk-17-bin-davayi-kaybetti