Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredisini geri çağıran banka ile bir daha çalışmayın (13.12.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2009

Bir bankaya en iyi cezayı müşterisinin vereceğini belirten Bilgin, "kredi çağıran bankalarla çalışmayın" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, küresel kriz döneminde bazı bankaların aşırı tedirgin davranarak kredilerini geri çağırdığını, çeklerini de vadesinde önce işleme koyduğunu hatırlatarak, "Sanayici, esnaf ve işletmelerin yapacağKredisini geri çağıran banka ile bir daha çalışmayını en iyi şey bir daha bu bankalarla çalışmamaktır. Bir bankaya en iyi cezayı müşterisi verir" dedi. Ekim 2008-Ekim 2009 döneminde krizinde etkisiyle bankacıların ''ihtiyatlı davranmayı seçtiğini" anlatan Bilgin, ekonomideki iyileşmeye bağlı olarak kredilerde son aylarda hafif bir hareket olduğunu ancak bankaların mevcudu koruma politikalarının sürdürdüğünü ifade etti. Kredilerin son bir yılda sadece yüzde 1 artış gösterdiğini buna karşın bankaların toplam kârının 17.4 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken Bilgin, rakamın yıl sonuna kadar 20 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Bu kârın bundan sonraki birkaç yılın en yüksek kârı olacağını vurgulayan Bilgin, ''Bu yüzden kâr dağıtımında hassasız, üzerinde ısrarla durmaktayız'' diye konuştu. Bilgin, krizden bankacılık ile çıkılamayacağını ama sektörün çıkışta ivmeyi sağlayacağını ve çıkışı hızlandıracağını ifade etti.

BALKANLAR'A AÇILIN

Türk bankacılığının rüştünü ispat eden, bölgesinde parlayan bir yıldız olarak yoluna devam ettiğini belirten Bilgin, sektörün Türkiye dışında da özellikle Balkanlar'da biraz daha aktif rol oynaması gerektiğine işaret etti.

Konut kredisinde supaplar konulmalı


BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Kuzey Avrupa, Latin Amerika ülkelerinde yaşanan geçmişteki krizlerin konut piyasasına dayandığını söyledi. Türkiye nüfusunun yarısının gençlerden oluştuğunu, bunun da konut piyasasının büyüyeceği anlamına geldiğini kaydeden Bilgin, "Eğer gelecekte Türk ekonomisinin, bankacılık sisteminin kriz yaşamasını istemiyorsak özellikle konut piyasasındaki büyümeye çok dikkat etmenin, gerekli supapları koymanın önemli olduğunu düşünüyorum'' dedi. Bilgin, Dubai, Yunanistan ve İspanya'daki gelişmeleri değerlendirirken, "Bundan sonra her ülke kendi özel koşuları nedeniyle kendi krizini yaşayacak gibi gözüküyor'' dedi.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/12/13/yuzde_35luk_buyume_hedefi_rahat_tutturulur