Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel sektöre özürlü cezası (13.12.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2009

Türkiye'de yasa gereği özürlü çalıştırmak zorunda olan özel sektör, istihdam yerine ceza ödemeyi tercih ediliyor.
Özel sektörün özürlü çalıştırmak yerine ödediği cezadan İş-Kur'da 14 milyon TL birikti. Birçok özel şirket ise cezai müeyyideden kurtulmak için özürlülerin sadece sigortasını yatırıp çalışıyor gösteriyor.

1475 sayılı İş Kanunu'na göre 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin işletmelerinde yüzde 3 oranında sakat kimseyi mesleki beden ve ruhi durumuna uygun işlerde çalıştırmak zorunda. Ancak ne kamu kuruluşları ne de özel sektör bu yasaya uymuyor. Özellikle şirketler engelli çalıştırmak yerine aylık bin 950 lira ceza ödemeyi tercih ediyor. Bazı şirketler ise cezai işlemden kurtulmak için sadece özürlülerin sigortasını yapıyor.

Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı İlimdar Boztaş, özel sektörün engeli istihdamından kaçındığını söyledi. Birçok kuruluşun engellilerin sadece sigortasını yaptığını, maaş ödemediğini doğrulayan Boztaş, bu konuda başbakandan yardım istediklerini açıkladı. Birçok şirketin ise özürlü istihdamı yerine aylık bin 950 TL ceza ödemeyi kabul ettiğinin altını çizen Boztaş, "Bugüne kadar özel sektörde istihdam zorunluluğu olan firmalara 14 milyon lira ceza kesildi. Birçok firma özürlü istihdam etmek yerine cezayı tercih ediyor. Yasaya meydan okuyorlar. Hâlbuki bir özürlüyü istihdam etse sigorta ve maaş olarak en fazla bin 500 TL ödeyecek. 30'dan fazla engelli çalıştıranların primini ise hazine ödüyor. Her ay 450 TL kar edecek. Ancak buna yanaşmıyorlar. Sorunu geçtiğimiz günlerde yaptığımız şuraya katılan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a anlattık. Bu konuda ciddi adımlar atılacak."

KAMU KURULUŞLARI DA İSTİHDAM ETMEK İSTEMİYOR
Genel Başkan İlimdar Boztaş, sadece özel sektörün değil kamunun da özürlü çalıştırmaya yanaşmadığını söyledi. Türkiye genelinde kamu kurumlarında 38 bin 192 özürlü kadrosunun boş olduğunu anlatan Boztaş, geçtiğimiz aylarda yapılan özürlüler şurasında bu durumu başbakana anlattıklarını bildirdi. Kamudaki boş kadronun doldurulmasını başbakandan istediklerini anlatan Başkan Boztaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Örneğin Ziraat Bankası engelli çalıştırmamış bugüne kadar. Bunu görüntü kirliliği olarak düşünüyor. Bu acı bir tablo. Böyle kurumlara karşı şurada bir dizi radikal kararlar aldık. Bir genel müdür kurumunda özür atamasını yapmıyorsa disiplin suçu işlemiş sayılsın. Derece alamasın. Mükâfatlandırılmasın. Cezai yaptırım müdüre yapılırsa hiçbir kadro boş kalmaz. Bunu başbakana ilettik. Bunun neticesini bekliyoruz. Küçük esnaf da buna yaklaşmıyor."

HER ÖZÜRLÜNÜN SİGORTASI HAZİNEDEN
Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Boztaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede engellilerin istihdamıyla ilgili yeni düzenleme talep ettiklerini de dile getirdi. Yapılmasını istedikleri düzenleme ile ilgili bilgi veren Boztaş, "Firma, kaç engelli personel çalıştırırsa çalıştırsın kota zorunluluğunu kaldıralım. Her engellinin sigortasını hazine karşılasın. O özürlü personel ucuza mal olduğu için özel sektörü teşvik eder. Hükümetten bu konuda cevap bekliyoruz." diye konuştu.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/12/13/ozel_sektore_ozurlu_cezasi