Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi borcu olan inşaatçı yapı ruhsatı alamayacak (13.12.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2009

Bayındırlık Bakan Demir, Cumhurbaşkanı'nın onayını bekleyen kanuna yaptıkları ek bir maddeyle, vergi borcu olan müteahhitlerin yeni bir yapı için ruhsat alamayacağını söyledi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu tarafından İskenderun'da düzenlenen Türkiye İstişare Toplantısı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımıyla dün yapıldı. Toplantıda konuşan Bakan Demir, 2002 öncesinde inşaat sektörünün, en çok kazanılan, en çok iflas edilen ve en çok kalp krizi geçirilen bir sektör olduğunu hatırlatarak, “Artık iki adım ileri, bir adım geri gitme dönemi bitti. Şimdi iki - üç adım ileri gidip soluklandıktan sonra,tekrar ileriye doğru gitmeyi sürdüren bir inşaat sektörü var” dedi.

ASMA KATLAR ÇIKILAMAYACAK

Sözü Türkiye'de öteden beri sorunlu bir alan olarak görülen yap - sat müteahhitlere getiren Bakan Demir, konuyla ilgili düzenlemeyi içiren Kanun'un Meclis'ten geçtiğini ve Cumhurbaşkanı'nın onayını beklediğini hatırlattı. Demir, yapılan değişiklikleri şu şekilde açıkladı: “2012'in başında yürürlüğe girecek düzenleme ile vergi borcu olan, yaptığı projede eksiklikleri bulunan müteahhitler, yeni bir yapı için ruhsat alamayacak. Ruhsat, proje ve eklerine yapı yapma kavramı tamamen kalkacak. Proje dışı olarak sonradan yapılan 'asma kat' ve 'çatı kat' gibi eklemeler yapılmayacak.”

 Belgesiz usta çalışamayacak

Demir, imar tadilatına sıkı denetim geleceğini inşaatlarda belgesiz usta çalıştırılamayacağını da kaydetti. İnşaat sektörünün 1969 yılından itibaren istikrarsız olarak iki adım ileri bir adım geri gittiğini, istikrarsız bir büyüme seyrettiğini'' hatırlatan Demir, şöyle devam etti: "Bir zamanlar çok para kazanılan, iflasların çok fazla yaşandığı inşaat sektörü 2000 yılından sonra kamu yönetiminde kısa, orta ve uzun vadedeki sağlıklı programlarla büyük gelişme kaydetti. Krize rağmen sektör bugün geleceğe umutla bakıyor. Şuan dünyadaki 225 firmanın 31'ini Türkler oluşturuyor. Türk firmalar yurt dışından 130 milyar dolar iş taahhüdü alır hale geldi. Artık sektörde dünyada önemli bir yere sahibiz. Uzun vadede sağlıklı programlarla bu yılı iyi bir şekilde bitiriyoruz.'' Hükümetin yaptığı çalışmalar ve istikrarla 7 yıl içerisinde cumhuriyet tarihine eş değer işler yaptıklarını ifade eden Demir, duble yolları 2 katına çıkardıklarını, sağlıkta eğitimde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi.


http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/12/13/yapsat_muteahhitligine_cekiduzen_geliyor