Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
167 milyar dolarlık enkaz bıraktık..(11.12.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Aralık 2009

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3.3 küçüldü. Dolar bazında daralma daha ağır oldu. Son bir yılda yüzde 22 oranında azalan milli gelir, 166.5 milyar dolar eriyerek 604 milyar dolara indi
ABD ve bazı Avrupa ülkeleri ekonomik durgunluğu geride bırakırken Türkiye ekonomisinde daralma üçüncü çeyrekte hız kesse de devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın üçüncü çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 daraldığını açıkladı. Yüzde 3.5'lik daralma tahminlerinden iyi gelen rakamlar toparlanmanın başlayacağı yönünde umutları artırsa da ilk çeyreklere ilişkin revizyonlar yılın tümünde daralma hızının azalma olasılığını düşürerek moral bozdu.

İNŞAAT KÜÇÜLDÜ
Ekonomide ilk çeyrekteki yüzde 14.3'lük rekor daralma yüzde 14.7'ye, ikinci çeyrekteki yüzde 7'lik küçülme de yüzde 7.9'a revize edildi. Yılın 9 ayında ise yüzde 8.4 küçülme kaydedilirken, cari fiyatlarla GSYH 700 milyar 958 milyon lira oldu. Dolar bazında küçülme ise daha ağır oldu. Son bir yılda dolar bazında yüzde 22 gerileyen milli gelir 166.5 milyar dolar eriyerek 604 milyar dolara indi. Türkiye ekonomisi 1999 yılından buyana ilk kez dört çeyrek üst üste daraldı. Tarımda büyümenin sürmesi, sanayi ve hizmetler kesiminde küçülme hızının azalması üçüncü çeyrekte ekonomideki daralmayı yavaşlattı. Sektörel bazda yılın üçüncü çeyreğinde en fazla küçülme yüzde 18.1 ile inşaat sektöründe görüldü. Tarım sektörü yüzde 2.8 büyürken, sanayideki daralma yüzde 4'e geriledi. Hizmetler sektöründeki küçülme de yüzde 2.5 oldu. Özel tüketimdeki daralma hızı yavaşlarken, kamu tüketimindeki artışın ivme kazandığı dikkat çekti. Yatırım bacağında özel sektör yatırımlarındaki daralmanın devam ettiği kamu yatırımlarında da küçülme olduğu görüldü. Devletin harcamalar içindeki payı artı. GSYH içindeki devletin yılın üçüncü çeyreğinde tüketim harcamaları, yüzde 9'dan yüzde 9.7'ye yükseldi.

'Son büyüme de revize edilecek'

TÜİK'İN büyümeye ilişkin yaptığı büyük ve sık revizyonlar rahatsızlık yanatıyor. İlk çeyrek büyüme rakamını önce yüzde 13.8'den yüzde 14.3'e revize eden TÜİK, aynı rakamı bu kez yüzde 14.7'ye çıkardı. İkinci çeyrek revizyonu ise yaklaşık 1 puan oldu. Üçüncü çeyrek rakamlarının da revize edileceğini ileri süren T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, "Gerçekten bu kadar sık ve büyük revizyonlar rahatsız edici. Ekonomiyi izlemek çok zor" dedi.

'Artçı depremler olmazsa ciddi büyüme patikasına gireriz'

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, etrafında artçı depremler olmaması durumunda Türkiye'nin ciddi bir büyüme patikasına gireceğini söyledi. Türk ekonomisinin 2010'dan ilk çeyreğinden itibaren çıkışını çok daha güçlü şekilde göstereceğini söyleyen Şimşek, "Son çeyrekle ilgili çok olumlu işaretler var. 1-2 aylık rakamlara bakıp (herşey yolunda büyümeye döndük) demiyorum. Ama dördüncü çeyrekte ekonomide gözle görülür iyileşme söz konusu. İhracat artıyor. Aralıkta bu kendini daha iyi gösterecek, kredi hacminde genişleme var, enerji tüketimi artıyor. Ama 2007'ye dönüş zaman alacak" dedi. Büyümenin üç aşamalı olacağını belirten Şimşek, ilk aşamada talebin toparlanacağını, ikinci aşamada özel tüketimin canlanacağını, son aşamada yatırımların artacağını söyledi.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/12/11/167_milyar_dolarlik_enkaz_biraktik