Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fiyat etiketlerinde "Türk Lirası" yazmayanlara para cezası geliyor PDF Yazdır e-Posta
06 Aralık 2009

Image

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2010 itibariyle perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin fiyat etiketlerinde 'Türk Lirası' kullanmanın yasal zorunluluk haline geleceği hatırlatarak, buna uymayanlara para cezası verileceğini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda ekonomide büyüme sağlandı belirtilerek, bunun sonucu olarak paradan 6 sıfır atılarak Türk Lirasının itibarının arttırıldığını belirtildi.

Paradan sıfır atılmasının ticari ve ekonomik alanda birçok kolaylık getirdiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin iç ve dış dünyadaki ekonomik saygınlığının da arttığı kaydedildi.

Bakanlar kurulunca 2007 yılında başlanan 'Yeni Türk Lirası' ve 'Yeni Kuruşta' yer alan 'Yeni' ibarelerinin 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla kaldırılarak para biriminde 'Türk Lirası' ve 'Kuruş' uygulamalarının başlatıldığı ifade edilerek şöyle denildi: "Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket tarife ve fiyat listelerinde 1 Ocak 2010'dan itibaren 'Türk Lirası' veya kısaca 'TL' yada 'Kuruş' veya kısaca 'Kr' olarak gösterilmesi yasal zorunluluktur. Ayrıca 2009 yılında azda olsa 'YTL' ve 'YKr' şeklinde gösterilen fiyat etiklerinde 'Y' harfinin silinmesi suretiyle mevcut etiketlerin 2010 yılında da kullanılması mümkün olacaktır. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun fiyat etiketi başlıklı 12. maddesinin 5. fıkrası gereği Bakanlığımız ve Belediyeler, bu madde hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin hükümleri ayrı ayrı yürütmekle görevlidirler. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren perakende olarak satışa arz edilen mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde Türkiye Cumhuriyeti Para Birimi olan 'Türk Lirası' veya kısaca 'TL' ya da "Kuruş" veya kısaca "Kr" olarak gösterilmesi sağlanacaktır. Yapılan tüm bilgilendirici faaliyetler ve duyurulara rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen satıcı ve sağlayıcılar hakkında, 4077 sayılı Kanunun 25. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen idari para cezası uygulanacaktır."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=924097&title=fiyat-etiketlerinde-turk-lirasi-yazmayanlara-para-cezasi-geliyor