Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bananlığı KDV Tebliğ yayımlayarak bazı tereddütleri giderdi PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2009

Image

Maliye Bakanlığı, 2010 yılında gerçekleşen indirimli orana tabii işlemlerde iade sınırını 2009 yılı için belirlenen yüzde 2.2’lik yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde artırarak, 13 bin TL’den 13 bin 300 TL’ye çıkardı.

Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade taleplerinde, bu işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarının iade konusu yapılamayacak kısmı ile ilgili olarak 2009 yılında geçerli olan 13 bin TL tutarındaki sınır, yeniden değerleme oranında artırılarak 2010 yılı için 13 bin 300 TL olarak uygulanacak.

KULLANIM SÜRESİ GEÇEN MALLARDA KDV’YLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER

Maliye Bakanlığı, mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak stoklarında mevcut olan ancak kullanım süresi geçen veya bir başka nedenle kullanılamayacak durumda olan malların, ilgili mevzuat uyarınca teşkil edilen resmi komisyonlar veya Takdir Komisyonu huzurunda imha edilmesi durumunda, bu mallara ilişkin yüklenilen KDV’nin indirilip indirilemeyeceği hususunda yaşanılan tereddüdü de giderdi.

Tebliğle, KDV Kanunu uyarınca deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait KDV’nin indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlandığına dikkat çekildi. Bu hüküm çerçevesinde kullanım süresi geçen veya bir başka biçimde kullanılamayacak hale gelen ve imha edilen mallar, zayi olan mal mahiyetinde olduğundan mükelleflerce bu malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması da mümkün olmayacak.

LİMAN VE HAVA MEYDANLARINDA VERİLEN HİZMETLERDE İSTİSNA

Her bir hava taşıma aracında seyahat eden yolculara ait toplam yolcu servis ücretlerinin 100 TL’nin altında olması halinde istisna uygulanmayacak, bu toplam tutar üzerinden hesaplanan KDV, hava yolu şirketlerince beyan edilecek. Toplam tutarın 100 TL ve üstünde olması halinde ise istisna kapsamında işlem yapılacak.

Araç başına hesaplanan “Yolcu Servis Ücreti” tutarlarının istisna kapsamı dışında olması ve hava yolu şirketlerince KDV hesaplanıp beyan edilmesi ve KDV indirim mekanizmasının işletilebilmesi bakımından, hava meydanı işleticileri tarafından yolcu servis ücretlerinin tahsili amacıyla hava yolu şirketlerine düzenlenen faturalarda KDV hesaplanması ve işleticiler tarafından beyan edilmesi gerekecek.

http://www.aktifhaber.com/index.php?group=0