Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yılmaz Argüden - Çalışanların sağlığı ile ilgilenmek (26.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
26 Ekim 2007

Şirketlerin en değerli varlıkları çalışanlarıdır. Özellikle şirket değerinin belirlenmesinde entelektüel sermayenin önemi arttıkça, fiziksel varlıklardan daha önemlisinin insan kaynakları olduğu bilinci yaygınlaşmaktadır. Oysa, şirketler fiziksel varlıklarının güvenliği ve korunmasına gösterdikleri titizliği, çalışanlarının sağlığını korumada göstermiyorlar.

Elbette ki kendi sağlığını korumak, kişilerin en önemli görevleri arasında. Ancak, birçok kişi yanlış beslenme veya yaşam alışkanlıkları nedeniyle iş işten geçmeden kendi sağlıklarıyla yeterince ilgilenmiyor. Oysa, kişinin sağlıklı olması sadece bireysel açıdan değil, toplumsal açıdan da faydalı. Bu nedenle, çalışanların sosyal yaşamlarında önemli bir yer tutan iş hayatında doğru yaklaşımların teşvik edilmesi sadece bireyler açısından değil, aynı zamanda şirket açısından ve toplumsal açıdan da fayda sağlıyor. Bu nedenle, şirketlerin çalışanlarının sağlığı ile aktif olarak ilgilenmesi kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının da bir parçası olmalı.

Kronik hastalıklar dünyadaki ölümlerin yüzde 60'ını oluşturuyor. Kronik hastalıklar ise iyileştirme çabaları kadar önleyici yaklaşımlara cevap veriyor. Oysa, dünyadaki önleyici tedbirler için yapılan harcamalar sağlık harcamalarının sadece yüzde 3'ünü oluşturuyor! İnsanlar hayatlarının önemli bir bölümünü işte geçirdikleri için işyerleri hastalıklardan korunma önlemlerinin etkin olarak uygulanabileceği bir mekan oluşturuyor. Sağlıklı çalışanlar ise kurumlarda verimliliği artırmakla kalmıyor, yetkin çalışanların kuruma cezbedilmesine ve kuruma bağlılıklarının artmasına neden oluyor.

Şirketlerde aşı kampanyalarının uygulanması, çalışma ortamlarının sağlıklı olması, aşırı kilolu çalışanlara diyetisyen desteği sağlanması, işyeri yemeklerinin sağlıklı olmasına özen gösterilmesi, sigara gibi kötü alışkanlıklardan vazgeçilmesinin teşvik edilmesi, çalışanların düzenli olarak egzersiz yapmalarının teşvik edilmesi ve kolaylaştırılması, çalışanların ve ailelerinin sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirilmelerinin sağlanması ve çalışanların hayatını kolaylaştıracak hizmetlere kolayca ulaşmaları sağlanarak stres azaltılması şirketlerin sınırlı kaynak ile önemli faydalar sağlayabilmelerinin araçları oluyor.

Şirketlerde sağlıklı yaşam kültürünün oluşmasını sağlamak en üst düzey yöneticilerin bu konuda örnek ve önder olmalarıyla sağlanabiliyor. Liderlerin çalışanlarla iletişimde sağlıklı yaşam kültürünü düzenli olarak vurgulamaları, buna uygun bir çalışma ortamı yaratılmasını sağlamaları ve hedef kitleye yönelik projeler geliştirilmesi olumlu sonuçlar veriyor.

Şirketlerin bu konuda etkili bir program uygulayabilmeleri için öncelikle çalışanlarının mevcut durumları ve karşılaştıkları riskler konusunda tespit yapılması gerekiyor. İnsanlar alışkanlıklarının eseridir. Bu nedenle sağlıklı yaşam için gerekli alışkanlıkların edinilmesi yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsurlar arasındadır. Sağlıklı yemek, kişisel temizlik, düzenli egzersiz gibi alışkanlıkların geliştirilmesi uzun süreli teşviklerle sağlanabilir.

Diğer taraftan sigara içmek gibi kötü alışkanlıkları değiştirmek pek kolay değildir. Ancak, kötü alışkanlıklar değiştirme konusunda çalışanlara teşvikler verilmesi ve kendi sağlık durumlarının yöneticiler tarafından izlendiğinin bilinmesi kötü alışkanlıkların değiştirilmesine yardımcı olur.

Çalışanların sağlığı ile ilgilenirken, onların kişisel bilgilerinin gizliliği konusuna da özel bir önem vermek gerektiğini akıldan çıkarmamak gerekiyor. Özellikle, önemli hastalıklarla karşılaşan çalışanların bu konudaki bilgilerinin yayılmaması için tedbirleri baştan almak önem kazanıyor.

Özetle, kendisine ve geleceğine değer veren şirketler en önemli kaynak olan çalışanlarının sağlığını korumaya ve onların kendilerine daha kaliteli bir yaşam sağlayacak alışkanlıklar edinmelerine yardımcı olduklarında, daha nitelikli çalışanları cezbedip onlarla birlikte kalıcı değer yaratabiliyorlar. 46 sene boyunca dünyanın en önemli hükümdarı olan Kanuni Sultan Süleymanı'ın dediği gibi:

"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=331875&dept_id=80