Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hakan Üzeltürk - Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın vergi yetkisi (26.10.2007) PDF Yazdır e-Posta
26 Ekim 2007

Dış Ticaret Müsteşarlığı, 6 Ekim 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan "İhracat, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler İle Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2007/8)" ile 14 Ocak 2000 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan aynı isimli İhracat 2000/1 tebliğinin 6(B) (e) maddesini değiştirdi. Yapılan değişiklikle oluşan yeni metin "Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihaleye (sabit sermaye yatırımı nitelikli olanlar) çıkarılan yatırım malı ve sınai mamullerin ihalesini kazanan imalatçı firmaların üreterek yapacakları satış ve teslimleri" şeklinde olup, parantez içi hüküm madde metnine eklenmiş bulunmaktadır.

Ayrıca aynı tebliğe geçici 5. madde ile "29.7.2004 tarihinden önce alınan belgesiz ihracat kredilerine ilişkin ihracat taahhütleri, krediyi kullanan firmanın grup firmaları tarafından yapılan ihracatla da kapatılabilir" hükmü eklenmiştir.

Sözkonusu tebliğ'in 4. maddesinde sayılan ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile transit ticaretin finansmanında kullanılmak kaydıyla kredi kuruluşlarınca kullandırılan her türlü sevk öncesi ve sevk sonrası krediler, firmaların sağladıkları prefinansmanlar ile bunların geri ödenmesi, dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalat ve/veya yurtiçi alımlar ile ilgili işlemler ve bunların finansmanı amacıyla kullanılan krediler, ihracat karşılığı yapılacak her türlü ödemeler, ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile transit ticaretle ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlar, tebliğ metnine göre banka ve sigorta muameleleri vergisinden, damga vergisinden, Harçlar Kanunu gereğince alınan harçlar ve diğer kanunlarda yer alan vergi, resim ve harçlar ile hal rüsumundan müstesna tutulmuştur.

Bilindiği üzere yukarıdaki kanunlarda nelerin istisna kabul edileceği belirlenmiştir. İstisnaların kanunlarda düzenlenmelerinin yanında Anayasamız'ın 73. maddesinde hukuka ve kanunilik ilkesine aykırı olarak Bakanlar Kurulu'na da istisna belirleme konusunda yetki verilmiştir. Yine bu kapsamda hukuka aykırı ve kanunilik ilkesine aykırı bir başka yetki ise dış ticaretin düzenlenmesi kapsamında vergiler konusunda Bakanlar Kurulu'na Anayasamız'ın 167. maddesinin 3. fıkrasında verilmiştir. İstisnalar bu kapsamda verginin kaldırılması ile aynı sonucu veren bir düzenlemedir.

Bu hukuka aykırılıklar ve Anayasamız'ın vergilerle ilgili 73. maddesinde yer alan kanunilik ilkesi sözkonusu iken Dış Ticaret Müsteşarlığı yapmış olduğu düzenlemelerle vergilerin sınırlarını çizmekte, kapsamını daraltıp genişletmekte ve dolayısıyla Bakanlar Kurulu'na verilen yetkinin bile hukuka aykırı olduğu bir ortamda yasama organı olan TBMM'ye ait olan bir yetkiyi kullanmaktadır. Son zamanlarda verginin kapsamında yapılan oynamalarla yasama organının yetkisinin yürütme organı tarafından kullanıldığı hatta müsteşarlıkların bu düzenlemeleri yaptığı görülmekte, bir önlem alınmamakta, ama bir hukuk devleti olduğumuz ve bunun korunması gerektiği, değiştirilemeyecek hükümler arasında olduğu her fırsatta hem hükümet hem de muhalefet partileri ve yargı organları tarafından ifade edilmektedir. Bu düzenlemelerle hukuk devleti ilkesinin vergiler bakımından içi boşaltılmaktadır.

Ayrıca, İhracat: 2007/8 numaralı tebliğ ile getirilen geçici madde ile geriye dönük hükümler de getirilmekte, sadece hukuka aykırı tebliğ düzenlemeleri ile oluşturulan yeni durumlar değil, eski tarihli işlemler de etkilenerek hukuka aykırılık artırılmaktadır.

Burada yapılan düzenlemelerin kimlerin yararına olduğu hususu bir yana, vergi ve hukuk sisteminin temel kavramlarının da ciddi olarak aşındırılması sözkonusudur. Bu hukuka aykırılıklar da bir süre sonra hükümetlere vergi kaçakçılığı ve kayıtdışılık olarak dönmektedir. Yıllardır.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=331876&dept_id=80