Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari ücrette zam pazarlığı başlıyor.(03.12.09) PDF Yazdır e-Posta
03 Aralık 2009

Hükümet, işveren ve işçi temsilcileri, 2010'da uygulanacak asgari ücretin tespiti için 10 Aralık'ta masaya oturuyor. İşçileri temsilen toplantıya katılacak olan Türk-İş asgari ücretin 778 TL'ye çıkarılmasını istiyor. İşveren ise enflasyon oranında artıştan yana. Hükümetin hazırladığı 2010 programında yüzde 3+3 zam öngörülüyor

Sendikalar ile hükümet arasında asgari ücretin belirlenmesine ilişkin zam pazarlığı önümüzdeki hafta başlıyor. 2010 yılında uygulanacak asgari ücreti tespit için ilk toplantı 10 Aralık'ta yapılacak. Milyonlarca çalışanın gözü pazarlık masasında.

İşçileri temsilen masaya oturan Türk-İş, asgari ücretin açlık sınırı olarak belirlediği 778 liraya yükseltilmesini istiyor. Ancak hükümetin 2010 yılı ekonomik programına göre asgari ücrete 6 aylık dönemler halinde yüzde 3+3 zam yapılacak. Halen asgari geçim indirimi dahil 546 lira olan net asgari ücret, yılbaşından sonra yaklaşık 15 lira artacak. Sendikalarsa bu oranda bir artışı kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

 

Milyonlarca kişinin alacağı zamma karar verecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşuyor. Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hükümeti ise Çalışma Bakanlığı bürokratları ile Hazine, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkilileri temsil edecek. Toplantıya Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'i temsilen Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'ın başkanlık etmesi bekleniyor. Bakan Dinçer ise açılış toplantısına katılacak. En az 10 üyenin katılımıyla toplanabilen komisyon, oyçokluğuyla karar veriyor. Asgari ücret, 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı tespit ediliyor. Yaklaşık 20 gün içinde yeni asgari ücreti tespit edecek komisyonun, ekonomik kriz sebebiyle büyük bir artış yapması beklenmiyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2010 yılı ekonomik programına göre asgari ücrete ocakta yüzde 3, temmuzda da yüzde 3 zam yapılacak. Masadaki pazarlıklar sonucu bu rakamın bir miktar yukarı çekilmesi mümkün. Ancak işçi kanadını memnun edecek bir artış sağlanması beklenmiyor. İşverenler ise ekonomik kriz sebebiyle daralan istihdamın aşılabilmesi için asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılmasını istiyor.

Enflasyon üzerindeki bir artışın, zaten yüksek olan işveren üzerindeki istihdam maliyetini artıracağına dikkat çekiliyor. Hükümet, 2002 yılından bu yana asgari ücrete yüzde 196 oranında zam yaptı. 2002'de net 184 lira olan asgari ücret, 2009'da 546 liraya çıktı. Aynı dönemde kümülatif enflasyon oranı ise yüzde 85 civarında oldu. Ayrıca asgari ücretin işveren maliyeti ise düştü. Ancak kriz dolayısıyla 2010'u takip eden yıllarda asgari ücrete daha düşük artış bekleniyor.

Asgari ücret, işverenin daha düşük bir ücret uygulamasını önlemek amacıyla en az iki yılda bir 'koruma ücreti' olarak belirleniyor. Ücretteki artış, sigorta primlerinde asgari geçim indirimine, idari para cezalarından istihdam maliyetine kadar birçok unsuru etkiliyor. Sanayicinin en önemli maliyet kalemini oluşturuyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=922583&title=asgari-ucrette-zam-pazarligi-basliyor