Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yasa değişti, ihalelere itiraz yarı yarıya azaldı (01.12.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Aralık 2009

    Kamu ihalelerindeki itiraz süresini kısaltan ve başvuru ücretlerini artıran düzenleme, ilk yılında amacına ulaştı. Geçen yıl 5 bin 592 olarak gerçekleşen itiraz sayısının, bu yılın sonunda ancak 2 bin 600 civarında olması bekleniyor. Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, geçen yıl yapılan yasa değişikliğinin itirazları yarı yarıya azalttığını söyledi.

    Kamu İhale Kanunu'nda 2008 yılı sonunda yapılan değişiklikle, ihalelere itiraz etmek için ödenen ücretler artırıldı. Düzenlemeyle 301 TL olan itirazen şikayet başvuru bedelleri 1000 TL'yle 4000 TL arasında değişen tutarlara çıkarıldı. Ayrıca ihale itiraz süreleri de kısaltıldı. Yapılan düzenlemenin ilk yıl bilançosu da, yılın sonuna yaklaşılırken netleşmeye başladı. Buna göre geçen yıl Kamu İhale Kurumu'na toplam 5 bin 592 şikayet başvurusu yapılmıştı. Bu yıl ise yapılan değişikliklerin etkisiyle ekim ayı sonunda yapılan başvuruların toplamı 2 bin 203 adette kaldı.
    
    Sayı 2600'de kalacak
    Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül de, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kurumun bütçesiyle ilgili bilgi verirken; yıl sonu itibariyle yapılan başvuruların 2600'de kalacağını açıkladı. Gül, 2008 yılı sonunda yapılan değişiklikle ihale sürecine taraf olanların başvuru hakları daraltılmadan şikayet sürecinin ve şikayet isteminin kötüye kullanılmasının önlenmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını söyledi. İhale itiraz bedellerinin de artırıldığını anımsatan Gül, yapılan yasa değişikliğiyle 122 güne kadar uzayabilen ihale sürecinin 72 gün kısaltılarak 50 güne kadar indirildiğini söyledi.

    Kamu İhale Yasası'nda 2008 yılı sonunda yapılan değişiklikten sonra özellikle yılın ilk aylarında birçok itirazın süre engeline takıldığı veya gerekli ödemeyi yapamadığı için değerlendirmeye alınmadığı biliniyor. Bu nedenle ilk aylarda kurul gündemine gelen birçok dosya içeriği incelenmeden, şekil yönünden geri çevrilmişti. Ancak son aylarda, kurul gündemine gelen ve içeriğine bakılmaksızın şekil yönünden reddedilen dosya sayısında ciddi bir azalma görülüyor. Şirketlerin ve yurttaşların yeni başvuru sistemi hakkında bilinçlenmesi nedeniyle baştan reddedilen dosya sayısında nispi bir azalma olduğu kaydediliyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=133349&KTG_KOD=480