Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhracatçılara Kötü Haber PDF Yazdır e-Posta
22 Kasım 2009

Image

İhracatta devlet yardımları kapsamında yapılan destekleme ödemelerinin azami yıllık tutarları yüzde 50 oranında azaltıldı.

Çevre desteği uygulaması çerçevesinde analiz başına azami destek tutarı, 50 bin dolardan 25 bin dolara düşürüldü. Pazar araştırması desteği 30 bin dolardan 20 bin dolara, e-ticaret sitelerine üyelik giderlerine destek tutarı 20 bin dolardan 10 bin dolara indirildi. Eğitim ve danışmanlık yardımı kapsamında şirketlere verilen yıllık azami destek tutarı 50 bin dolardan 25 bin dolara, azami destek oranı ise yüzde 90'dan yüzde 70'e düşürüldü.

İhracatçıların danışmanlık şirketlerinden alacakları hizmetlere ilişkin yıllık azami destekleme tutarı 150 bin dolardan 50 bin dolara, azami destek oranı da yüzde 75'ten yüzde 50'ye indirildi.

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu'nun (PKKK), İhracatta Devlet Yardımları Kararı'na dayalı olarak çıkarılan bazı uygulama tebliğlerinde yaptığı değişikliklere ilişkin tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

''İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ''de bulunan ve firmalardan istenen belgeleri içeren ''Uluslararası Nitelikteki Diğer Belgeler'' tanımı, ''Diğer Belgeler: Bir ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından uygun görülen diğer belgeler'' olarak yeniden düzenlendi.

Şirketlerin, belgelendirme ve/veya laboratuar analiz harcamaları yüzde 50 oranında desteklenmeye devam edilecek ancak belgelendirme ve/veya analiz başına ödenecek en fazla destek tutarı, 50 bin dolardan 25 bin dolara düşürüldü.

İhracatta devlet yardımları kapsamında ödemeye ilişkin belgelerin değerlendirilmesinde, konvertibl olmayan dövizler, ABD Dolarına çevrildikten sonra TL olarak ödenecek.

Tebliğlerde bu amaçla yapılan değişikliklere göre ödemeye ilişkin ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki ''Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları'' listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak, ABD Doları karşılığı TL olarak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan ödenecek. ''Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları'' listesinde yer almayan ülke para birimleri ABD Doları?na çevrilirken ''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca Alım Satıma Konu Olmayan Bilgi Amaçlı Kur Tablosu''nda yer alan kurlar esas alınacak.

Yurt Dışında Ofis-Mağaza Açma, İşletme ve Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ uyarınca, DTSŞ, SDŞ ve şirketlerin yurt dışında açtıkları birimlerin kira ve/veya hizmet giderlerine 3 yıl süreyle destekleme ödemesi yapılması uygulamasında, destek süresinin başlangıç tarihi olarak ilk kira destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesi tarihi esas alınacak.

Bu birimlerde yer alan demirbaş ve dekorasyon harcamalarının desteklenebilmesini teminen bu harcamalara ilişkin ödeme belgelerinin, ilgili birim için ilk kira destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde ibraz edilmesi gerekiyor.

Söz konusu destekleme uygulamasından yararlanmak için şirketlerden, harcamalarını gösteren faturalar istenirken, değişik ülkelerin şartları dikkate alınarak, artık ''ödeme belgesi'' istenecek.

PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ'NDE AZALTMA

Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklik ile yurt dışına yönelik pazarlama stratejileri ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla DTM tarafından uygun görülen pazar araştırması hizmeti veren kurum ve/veya kuruluşlardan satın alacakları pazar araştırması raporları ve istatistikler vb.'ne ilişkin giderler ile bu kurum ve/veya kuruluşlara üyelik giderleri, şirketler için yüzde 50, SDŞ?ler için yüzde 60 oranında ödenmeye devam edecek. Ancak destekleme tutarı yıllık en fazla 30 bin dolardan 20 bin dolara indirildi.

Ürünlerinin yurt dışına yönelik olarak elektronik ortamda pazarlanabilmesi amacıyla DTM tarafından uygun görülen ve nihai tüketiciye yönelik olmayan e-ticaret sitelerine üyelik giderleri, şirketler için yüzde 50, SDŞ?ler için yüzde 60 oranında ödenmeye devam edilirken, yıllık destekleme tutarı, azami 20 bin dolardan 10 bin dolara çekildi.

Fuar, sergi, konferans vb. organizasyonlara katılımların, ''Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Hakkında Tebliğ' kapsamında desteklenmesine imkan sağlandı.

EĞİTİM VE DANIŞMANLIK YARDIMINDA İNDİRİM

Eğitim ve Danışmanlık Yardımı Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklik ile eğitim desteğinden yararlanılması için eğitim hizmeti alınacak kurumlar yeniden tanımlandı. Buna göre, ''DTM tarafından yetkilendirilmiş ve tebliğ kapsamındaki konularla ilgili olarak eğitim veren şirketler'' eğitimci olarak tanımlandı.

Önceden, bu kapsamda, ''DTM tarafından yetkilendirilmiş ve tebliğ kapsamındaki konularla ilgili olarak eğitim veren İGEME, ihracatçı birlikleri genel sekreterlikleri, üniversiteler, il ticaret ve/veya sanayi odaları, diğer mesleki kuruluşlar, sektörel dernekler ile bunların üst kuruluşları veya şirketleri'' eğitimci kabul ediliyordu.

Eğitim ve danışmanlık yardımı kapsamında şirketlere verilen yıllık azami destek tutarı 50 bin dolardan 25 bin dolara, azami destek oranı ise yüzde 90'dan yüzde 70'e düşürüldü.

Buna göre, şirketlerin program bazında süresi 6 ayı geçmeyen yurtiçi eğitim giderlerinin, yıllık toplam 25 bin ABD dolarını aşmamak üzere, yüzde 70'i desteklenecek.

İhracatçıların danışmanlık şirketlerinden alacakları hizmetlere ilişkin yıllık azami destekleme tutarı 150 bin dolardan 50 bin dolara, azami destek oranı da yüzde 75'ten yüzde 50'ye indirildi.

Buna göre, danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler, yıllık toplam 50 bin doları aşmamak kaydıyla, yüzde 50 oranında desteklenecek.

Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklik uyarınca da tasarım desteğinden yararlandırılan tasarımcılarda ilgili meslek örgütüne üye olma şartı kaldırıldı. Faaliyet alanına göre ilgili mesleki örgüte üye olan veya tasarım ya da tasarımla ilgili alanlarda yüksek öğrenim görmüş Türk tasarımcıları, bu destekten yararlanabilecek.A.A.