Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi gecikme faizleri düşüyor PDF Yazdır e-Posta
12 Kasım 2009

Image

Merkez Bankası ve Hazine faizlerindeki düşüşün ardından Maliye Bakanlığı da faiz indirimine hazırlanıyor. Maliye, vergi borçlarına aylık olarak uyguladığı yüzde 2.5 oranındaki gecikme zammını yüzde 1.91'e indirmeye hazırlanıyor.

Merkez Bankasının hızlı faiz indirim sürecinin ardından hem Hazine hem de mevduat ve kredi faizlerinde yaşanan indirime karşın Maliye'nin vergi borçlarına uyguladığı faiz oranının indirmemesi büyük eleştirilere neden oluyordu. Maliye'nin faiz oranı 'haksız, orantısız, vicdansız' olarak nitelendirilirken, vergilerin ödenmesini imkansız kıldığı ifade ediliyordu.

Aylık 1.91'e inecek!


Edinilen bilgiye göre Maliye, Nisan 2006 tarihinden bu yana uyguladığı aylık yüzde 2.5'luk faiz oranının yüzde 1.91'e indirecek. Böylece yıllık gecikme faiz oranı yüzde 30'dan yüzde 24'e inmiş olacak.

Maliye yetkilileri, gecikme faizlerinin piyasada uygulanan faiz oranlarının çok üzerinde olduğu eleştirilerine, "Evet, yüksek olduğunu biliyoruz. Burada hedefimiz, işadamlarının düzenli olarak vergi borçlarını yatırmalarını sağlamak. Vergi borcunu yatırmak yerine ellerindeki parayı başka şekilde değerlendirmelerinin önüne geçmek. Burada kredi faizlerini de dikkate alıyoruz ki; gerektiğinde vergi borcunu ödemek için kredi çekmeyi düşünsünler" karşılığını veriyorlar.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12931553.asp?gid=229