Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tahsilatı düşük SGK müdürü, koltuğunu kaybedecek PDF Yazdır e-Posta
10 Kasım 2009

Image

Küresel kriz, sosyal güvenlik açıklarını da büyütüyor. Kriz sebebiyle prim tahsilatında önemli düşüş yaşanırken, sosyal güvenliğin açıkları da 50 milyar liraya dayandı. Bu durum, yeni tedbirleri de beraberinde getirdi.

Yıllardır prim alacaklarını tahsilde önemli sorun yaşayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tahsilata daha fazla önem verme kararı aldı. Yeni dönemde SGK il müdürlerinin en önemli sorumluluklarının başında prim tahsilatları gelecek. Müdürlüklerinin tek tek karnesi tutulacak.

Hedefinin altında kalan müdür ise koltuğunu kaybedecek. SGK verilerine göre ocak-temmuz döneminde kurumun prim geliri 30 milyar 373 milyon lira oldu. Aynı dönemde sadece emekli aylıklarına ödenen para 39 milyarı bulurken, kurumun toplam gideri 60 milyar lira olarak gerçekleşti. Ocak-ağustos döneminde sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için bütçeden 34 milyar 845 milyon lira transfer yapıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,3 oranında artışın yaşandığını gösteriyor. Kriz, kurumun yıl sonu gelir gider dengesinin de önemli oranda bozulmasına yol açtı. SGK'nın gelirlerinin giderlerinin yüzde 60'ını karşılaması hedefleniyordu. Ancak işten çıkarmaların yanı sıra prim tahsilatının beklenenden düşük kalması, bu oranı oldukça aşağılara çekti. Yıl sonu itibarıyla gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 43'lere gerilemesi bekleniyor. Bu gelişmeler üzerine SGK il müdürlükleri için performans kriterleri geliştirildi. Bir yanda yüzde 45'ler seviyesinde olan kayıt dışı istihdamın üzerine gidilmesi istenirken, öte taraftan prim alacaklarının zamanında tahsili hedefleniyor. İl müdürleri gerekirse işverenin bizzat ayağına giderek prim tahsilatı için teşvik edecek. Bu arada SGK'nun, kayıt dışı ile mücadelesinde, işbirliği anlaşması yaptığı 15 ayrı kurum arasında en fazla bankalardan gelen bilgilerin etkili olduğu bildirildi. Son 1,5 yılda sigortasız çalıştığı tespit edilen 400 bin kişinin 308 binini, kayıtsız 18 bin işyerinin ise yüzde 50'sini bankalar ele verdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=913777&title=tahsilati-dusuk-sgk-muduru-koltugunu-kaybedecek