Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir İdaresi geri adım attı, mazot yasağı kalktı PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2009

Akaryakıt istasyonları, kırsal motorin satışına devam edecek. Zaman'ın 3 gündür kamuoyunun gündemine taşıdığı '1 Kasım'dan itibaren kırsal motorin satışı yasak' yayınları ses getirdi.

Enerji Üst Kurulu'nun tebliğini kaynak göstererek 1 Kasım'dan sonra kırsal motorin satışı yapan istasyonlardan vergi farkı alınacağını ve ceza kesileceğini duyuran Gelir İdaresi, bu kararından vazgeçti. İdare, dün Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na bir yazı göndererek, kırsal motorin satışlarıyla ilgili herhangi bir ilave vergi uygulaması yapılmayacağını bildirdi. Karar, sektör tarafından memnuniyetle karşılandı. Sektör temsilcileri, duyarlı yayınlarından dolayı Zaman'a teşekkür etti. Bilindiği gibi bir yılda satılan 15,4 milyon metreküp akaryakıtın 12,1 milyonu kırsal motorin satışlarına ait. Bayiler ve ana dağıtım şirketleri, 'sektör krize girer' gerekçesiyle uygulamaya karşı çıkıyordu.

Kamuoyunda 'kırsal motorin' olarak bilinen ve kükürt oranı yüksek, fiyatı düşük motorinin satışına dönük kısıtlama konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bir yazı göndererek, mevcut durumun devam edeceğini açıkladı. Buna göre, EPDK'nın 1 Kasım tarihinden itibaren yürürlüğe giren tebliğ kapsamında yapılan tanım düzenlemesi uygulama anlamında vatandaşı etkilemeyecek. GİB'nin yazısında EPDK'nın AB'ye uyum çerçevesinde çıkardığı tebliğ ile kırsal motorinle ilgili yeni tanımlamaya gittiği hatırlatıldı. Yazıda, "EPDK'nın GİB'e gönderdiği resmi yazıda yeni tanımlamanın herhangi bir yasak ya da kısıtlama anlamına gelmediğinin vurgulandığı'' da belirtilerek, "Eğer kırsal motorin kullanımında bir yasaklamaya gidilmediyse o zaman mevcut uygulama aynen devam edecek ve tarafımızdan herhangi bir tarhiyata gidilmeyecek.'' denildi. Buna göre, söz konusu tebliğ ile "yol dışı hareketli makineler ile tarım ve orman traktörlerinde kullanıma yönelik motorin" olarak tanımlanan kırsal motorin, bundan sonra da kamyon, minibüs, otobüs ve diğer araçlara satılabilecek. Kırsal motorinle ilgili tartışma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), AB müktesebatına uyum amacıyla 7 Ağustos'ta yayımladığı "Motorin Türlerine İlişkin Teknik Düzenleme Tebliği" ile başlamıştı.

EPDK'nın teknik anlamda yaptığı söz konusu düzenleme, akaryakıt sektöründe cezai anlamda soru işaretleri oluştururken, kurum sektör temsilcilerine bunun bir uyum tanımı olduğunu, mevcut şekilde satışların devam etmesinde bir problem meydana getirmediğini ifade etmişti. EPDK daha sonra konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan görüş istemiş, başkanlığın görüş yazısında ise "kırsal motorinin tebliğle düzenlenen tanımına göre satışının yapılması gerektiği, aksi takdirde bir vergi ziyaı oluşacağı ve usulsüzlük cezası kesileceği" ifade edilmişti. İki kurum arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dünkü yazısıyla sona erdirildi. Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili, "Bu tebliğ, EPDK'nın AB'ye uyum çerçevesinde gerçekleştirdiği bir düzenlemeydi, burada muhatap da, yetkili kurum da EPDK. Biz olayın sadece vergi boyutuna bakarız. EPDK, yeni tanımın kamyon, otobüs gibi diğer araçları kapsamadığını söylüyorsa, biz de buna uyarız. Bu araçlara yasak getirilmediğini söylüyorlarsa, bizim açımızdan sorun yok." diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=910888&title=gelir-idaresi-geri-adim-atti-mazot-yasagi-kalkti