Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TRT' ye Ödenen Bandrol Ücretleri Artırıldı PDF Yazdır e-Posta
24 Ekim 2009

Image

17 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2009/15482 sayılı BKK ile aralarında cep telefonu , kara ,hava ve deniz taşıtları bulunan çok sayıdaki cihazlardan alına TRT bandrol ücretlerinde önemli artışlar yapılmıştır.

Bilindiği üzere 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon (TRT) Kurumu Gelirleri Kanununun 4 üncü maddesine göre ;

1- Televizyonlar ,

2- Radyo,portatif radyo-teyp,radyo-pikap,

3- Video ,

4- Birleşik cihazlar (video-televizyon radyo,video-televizyon,radyo-televizyon,müzük seti ve benzerleri ) ile

5- Yukarıda sayılan cihazların dışında kalan ve radyo yayınını almaya yarayan her türlü cihazlar

bonrole tabi idi ve yukarıda belirtilen BKK yayınlanmadan önceki haliyle , bondrol bedeli bu cihazların % 16’sıydı.

2009/15482 sayılı BKK ile yukarıda sayılan cihazlardan 1, 2, 3 ve 4 üncü sıradakilerde bir değişiklik yapılmazken 5 numaralı sırada sayılan cihazların neler olduğu açıklıkla sayılarak bunların banrol bedeli oranları ve matrahlarında önemli değişiklikler yapılmıştır (Bakınız Ekli Liste).

Son düzenlemede yapılan en önemli değişikliklerden biri bandrol bedeli hesaplanırken dikkate alınacak matrahlardaki değişikliklerdir. Örneğin daha önceki uygulamada satılan kara taşıtların içinde bulunan radyo-teypler için bandrol bu cihazların bedeli üzerinden hesaplanırken , yeni düzenleme ile taşıt bedeli üzerinden hesaplanması öngörülmüştür. Daha önce radyolu cep telefonlarının bonrol bedeli bu cihazlardaki radyonun maliyet bedeli iken yeni düzenlemede cep telefonlarının ithal fiyatları üzerinden hesaplanacaktır.

Bu düzenlemeler ile daha önce ödenen bandrol bedellerine göre çok önemli artışlar söz konusu olmaktadır.

Değişikliğin Yürürlük Tarihi

2009/15482 sayılı BKK’nın 3 üncü maddesinde yukarıda belirtilen değişikliklerin 03/07/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtilmiştir. Yeni çıkan bir düzenlemenin geçerliğinin geçmişe götürülmesi , bandrola tabi malların satışının gerçekleşmiş olduğu göz önünde alındığında şirketleri zor durumda bırakacak ve hukuki sorunlar yaratabilecek bir düzenleme olarak gözükmektedir.

İlgili BKK metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.pwc

· Radyo, Televizyon, Video ve Birleşik Cihazlardan Alınacak Ücretlerin Tespitine İlişkin 20/12/2004 Tarihli ve 2004/8331 Sayılı Kararnamenin Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2009/15482)