Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık barışında süre yıl sonuna uzatıldı. PDF Yazdır e-Posta
30 Eylül 2009

Image

Türkiye ekonomisine finansman bulmak amacıyla yürürlüğe giren Varlık Barışı'nda birikimi olanlara hükümet yeni bir fırsat daha verdi. Varlık Barışı'nda bugün dolan süreyi uzatan karar dünkü Bakanlar Kurulu'nda alındı.

Yastıkaltı ve gurbetçinin birikimini ekonomiye kazandırma çalışmasının üçüncü ayağında belirlenen yeni tarih ise 31 Aralık 2009. İstenilen hedeflere henüz ulaşılmadığı için uzatma geldiğini ifade eden Maliye yetkilileri, bildirim döneminin yaz tatiline denk gelmesi sebebiyle hedeflendiği kadar başvuru alınamadığını söyledi.

Rakamı artırmak için çalışmaların hızlanacağını aktaran yetkililer, hem yurtiçi hem de yurtdışı tanıtım atağı başlatacaklarını kaydetti. Önceki uygulamada 14 milyar 832 milyon liralık bildirimde bulunulmuştu. Maliye ikinci barışta ise çıtayı yükseltmişti. Hedef 20 milyar Türk Lirası'nın üzerindeki bir rakamı ülke ekonomisine kazandırabilmek.

30 Eylül'de süresi dolan Varlık Barışı'nın ikinci ayağı için bir aylık sürede yaklaşık 2 milyar TL'lik bildirimde bulunuldu. Rakam, Gelir İdaresi Başkanlığı'nda yüzleri güldürürken, Maliye de tanıtım turlarını hızlandırma kararı aldı.

Edinilen bilgilere göre 10 Temmuz'da başlayan barış için özellikle KDV muafiyeti sebebiyle yurtiçinden büyük ilgi geldi. Yastıkaltı için yüzde 5, gurbetçi için yüzde 2 vergi kolaylığı sağlayan barışın ardından ortaya çıkan vergi tahakkuku da 70 milyon lirayı aştı.

Varlık Barışı'nın ikinci ayağında Türkiye'deki incelemelerin yüzde 80'ini oluşturan KDV farklarına ilişkin düzenleme yapılmasının yastıkaltındaki birikimin ekonomiye kazandırılması açısından önem kazandığına dikkat çeken yetkililer, ilk gelen sonuçların bunun göstergesi olduğunu ifade ediyor.

KDV kolaylığına göre beyan eden kişiye yönelik herhangi bir incelemede fark bulunması durumunda, bu miktar matrah farkından düşülebiliyor. Kişi bu sayede vergi cezasına düşmekten kurtuluyor.

Varlık Barışı kapsamında bildirimde bulunanların kimliklerinin gizli kalacağını vurgulayan Maliye yetkilileri, herhangi bir endişeye mahal olmadığı uyarısında bulunuyor. Üst düzey bir yetkili "Yasa kapsamında güven ortamına dayanarak beyan ve başvurular kabul ediliyor.

İlgili bankaya başvuruyor. Bankadan para takip eden ayın sonunda bize bildiriliyor. Banka Ahmet-Mehmet Bey başvurdu demiyor. Kümülatif ne kadar para almış onu biliyoruz." diyor.

Öte yandan Türk işadamlarının yurtdışındaki 100 milyar dolarlık birikimi için de seferberlik devam ediyor. Türkiye'deki işletmesinden elde ettiği geliri yurtdışına farklı yöntemlerle götürenlerden paralarını getirmelerini isteyen Maliye, patronları hesaplarını iyi yapmaları konusunda uyarıyor. Bu kapsamda sadece İsviçre'de 60 milyar dolar bulunuyor.

http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=247480