Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akraba şirketleri ile birleşen KOBİ'ye teşvik yok PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2009

Image

Gelir vergisi kanunu değişiklik tasarısında ayrıca kriz önlemi olarak nitelendirilen KOBİ'lerin birleşmesi düzenlemesi de yer aldı. KOBİ birleşmeleri, vergi istisnası yoluyla teşvik edilecek.

Birleşme sonrasında, 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Ancak bunu, sadece teşviklerden yararlanmak için yapanlar kapsam dışında kalacak. Genel Kurulda yapılan değişiklikle; sadece ilişkili kişiler yani kendi ortaklarının eşleri, ortakların veya eşlerin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü dereceye kadar yansoy hısımları ile birleşirlerse bu teşvikten yararlanılamayacak. Teşvik paketinin açıkları vergi yasasıyla kapatıldı

    Gelir Vergisi yasasına eklenen üç madde teşvik paketinde yer alan düzenlemelerin uygulanmasına olanak sağlayacak. Bakanlar Kurulu yatırıma katkı oranını yüzde 70'e çıkarma, nakil olacak illeri belirleme ve ilçeler bazında gruplandırma yetkisine sahip olacak.
    
    Meclis'ten salı günü geçen Gelir Vergisi Yasası'na, bir süre önce Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik paketi ile ilgili kritik maddeler de eklendi. Buna göre Bakanlar Kurulu, 31 Aralık 2010 tarihine kadar başlayan yatırımlarda; yatırıma katkı oranını her bir il için yüzde 60, yatırım tutarı 50 milyon lirayı aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise yüzde 70'ine kadar artırma yetkisini aldı. Şubat ayında yapılan yasal düzenlemede yatırıma katkı oranı yüzde 45'e kadar verilebiliyordu. Ancak Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinde yatırıma katkı oranı yüzde 70'e kadar çıkarıldı. Böylece bu konuda yasal düzenleme gereği de yerine getirilmiş oldu.

    Ayrıca aynı yasaya eklenen bir başka madde ile Çanakkale'nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde; il genelinden farklı bir gruplandırma yapmaya ve sektörel öncelik belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Daha önceki yasal altyapıda hükümetin ilçeler bazında düzenleme yapma yetkisi yoktu. Yasaya eklenen bir başka madde ile 31 Aralık 2010 tarihine kadar nakil olacak üretim tesislerinin, hangi illerden taşınacağını da Bakanlar Kurulu belirleyecek. Hazine yetkilileri, bu düzenlemelerin yasalaşmasının ardından illere yönelik teşvik taslağına da son şeklinin verileceğini, halen taslağa yönelik önerileri topladıklarını ve değerlendireceklerini kaydettiler.

    Aslında teşvik sisteminin altyapısı şubat ayında çıkan 5838 sayılı yasayla kuruldu. Ancak burada, devletin yapacağı katkı oranı yüzde 25 ile 45 olarak belirlenmişti. Yapılan yeni düzenleme ile açıklanan yeni teşvik paketinin yasal gerekleri tamamlandı. Yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazete'de çıktıktan sonra, teşviklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak. Ayrıca Hazine Müsteşarlığı'nın iller itibarıyla hangi sektörün desteklendiğine ilişkin taslağı da resmi hâle dönüşecek. Hazine yetkilileri, illerden listeye ilişkin bazı itirazlar geldiğini, bunların değerlendirildiğini dile getirdiler. Ancak şu anda listelerde henüz bir değişiklik olmadığı belirtildi.

    31 Aralık 2010 tarihine kadar nakil olacak üretim tesislerinin, hangi illerden taşınacağını da Bakanlar Kurulu belirleyecek. Açıklanan teşvik paketine göre tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyet gösterenler fabrikalarını sektörel ve bölgesel teşvik verilen yerlere taşıyarak teşvikten yararlanabiliyor.
    
   

http://www.ozdogrular.com/administrator/index2.php?option=com_content