Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hurda araçlar trafikten çekiliyor PDF Yazdır e-Posta
25 Haziran 2009

Image

Trafikten çekilmeleri halinde motorlu taşıt vergisi borçları affedilen ve ortalama 6 bin TL ödeme yapılan 30 yaş üstü araç sayısı, bin 348'e ulaştı.

Kara Ulaştırması Genel Müdürü Talat Aydın, ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuş 30 yaş üstü ticari araçların trafikten çekilmelerine ilişkin uygulama hakkında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) Kırıkkale'deki Hurda Müdürlüğünde basın mensuplarına bilgi verdi.

Araçların hurdaya ayrılma sürecini anlatan Aydın, yaklaşık 3 ay önce yürürlüğe giren uygulama kapsamında, hurdaya ayrılan taşıt sayısının 1348 olduğunu bildirdi.

Kırıkkale, İzmit-Seymen ve İzmir-Ailağa hurda müdürlüklerinde açılan geçici trafik tescil bürolarında resmi işlemlerin gerçekleştirildiğini, ardından hurda araçların parçalandığını belirten Aydın, 1979 model ve öncesi yıllara ait araçların MKEK'e teslimi halinde motorlu taşıtlar vergisi borçlarının affedildiğini ve ortalama 6 bin TL ödeme yapıldığını belirtti.

“TRAFİK GÜVENLİĞİNİ ARTIRACAK”


Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, uygulamanın can ve mal güvenliği ile trafik güvenliğinin artırılması, enerji tasarrufu sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması ve ekonomik canlılık oluşturulması amacı taşıdığını vurguladı.

Trafikten çekilmesi halinde motorlu taşıtlar vergisine ilişkin borçları affedilecek ve ortalama 6 bin TL ödeme yapılacak 30 yaş ve üzeri (1979 model ve öncesi) kamyon, çekici, tanker ve otobüsten oluşan 164 bin 24 araç bulunduğunu kaydeden Aydın, bu araçların yeni model taşıtlarla aynı sektörde hizmet göstermesinin “haksız rekabete de yol açacağına” dikkati çekti.

Aydın, 30 Haziran 2010'a kadar sürecek uygulamaya vatandaşların talep göstermelerini beklediklerini bildirerek, “Araç sahipleri açısından son derece cazip bir uygulama. Araçlarının vergi cezalarından kurtulup, değerinin bir kaç katına verebilirler” diye konuştu.

Hurdaya ayrılan araçların parçalarının MKEK tarafından değerlendirildiğini ve ekonomiye kazandırıldığını anlatan Aydın, “Uygulamanın 1985 model ve öncesi” şeklinde genişletilmesi ve vergi borcu bulunmayan araçlar için daha yüksek ödeme yapılması talepleri üzerine, konunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“UYGULAMA ÇOK GÜZEL”

Kırıkkale Hurda Müdürlüğüne 1960 model aracını teslim eden Cafer Kabakçı, aracı 25 yıldır kullandığını ve Konya'dan getirdiğini anlattı.

Taşıtının herhangi bir vergi borcu olmadığını belirten Kabakçı, taşıtına hurda sektöründe verilen değerin 3 katı verildiği için Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün uygulamasını tercih ettiklerini söyledi. Kabakçı, aracının parçalanmasının ardından “emektar” taşıtından ayrıldığı için üzgün olduğunu, ancak uygulamayı çok yararlı bulduğunu ifade ederek, 30 yaş ve üstü araç sahiplerini uygulamaya katılmaya çağırdı.

Kara Ulaştırması Genel Müdürü Aydın, Kabakçı'nın herhangi bir vergi borcu bulunmayan taşıtı için 7 bin 750 TL ödeneceğini belirtti.

Kırıkkale Hurda Müdürlüğüne 1969 model tankerini getiren Yusuf Tekin, aracının normal değerinin 1,5 milyar olduğunu, uygulama kapsamında 5 bin TL ödendiğini, 10 bin 240 TL değerindeki motorlu taşıtlar vergisi borcunun da affedildiğini belirterek, “Uygulama çok güzel. Büyük kolaylık sağladığı için uygulamaya başvurdum” dedi.
 
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11936262.asp?mnID=11936262