Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi kartı affında taksiti 15 günden fazla geciktiren hakkını kaybeder PDF Yazdır e-Posta
17 Haziran 2009

Image

Temerrüde düşen kredi kartı borçlarına af getirilmesine ilişkin yasa taslağı tamamlandı. Bakanlar Kurulu'nun pazartesi günü yaptığı toplantıda ele alınan tasarı taslağının Meclis kapanana kadar yani 1 Temmuz tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilmesi gerekiyor.

    Yani hükümetin önünde 15 gün var. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) hazırladığı 3 maddelik tasarı taslağına göre borçlu; vadeli ödeme seçeneğini kabul ederse aylık eşit taksitler halinde ödeme yapacak. Taksit planına göre 1 yıl içinde taksitlerden herhangi birinin vade tarihinden itibaren 15 gün içinde ödememesi halinde afla gelen hakları kaldırılacak. Bu uygulamaya 6 aylık vadelendirme seçeneğini tercih edenler de dahil olacak.

    BDDK'nın hazırladığı taslağa göre, bankalar ya da varlık yönetim şirketleri tarafından kendisine ödeme için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış ya da 5411 sayılı yasanın 53. maddesinde sınıflandırılan üçüncü, dördüncü, beşinci grup krediler içinde yer alan kart borçluları kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 60 gün içinde 'yazılı' olarak başvuracak. Başvurulara güncel tebligat adresleri de yazılacak. Daha sonra yapılan hesaplamaya göre belirlenen ödeme planını ödemek istediklerini beyan edecekler ve ödeme planını imzalayacaklar. Ödeme planı imzalamak şartıyla, icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde 25'ini de kabul edilen plan çerçevesinde ödeyecekler.
    
    3, 4 ve 5. grup krediler
    Taslakta kredi kartına af kapsamına alınan borçlarda Bankacılık Kanunu'nun 53'ncü maddesinde yer alan üçüncü, dördüncü ve beşinci grup kredilerin de kapsama alınacağı belirtiliyor. Bunlar içinde asgari ödemeyi yapanlar yer almıyor. Üçüncü grup 'tahsil imkanı sınırlı krediler' olarak nitelendiriliyor. Ana para ve faizi ödemesi gereken zamanı 90 gün geciktiren ancak 180 günü geçmeyen kişiler bu gruba giriyor. Dördüncü gruptakiler, 'tahsili şüpheli krediler' olarak tanımlanıyor ve borçlarını 180 gün geciktiren ancak 1 yılı geçmeyenler olarak sınıflandırılıyor. Beşinci grup ise 'zarar niteliğindeki krediler' olarak belirtiliyor ve borçlarını 1 yılı aşacak şekilde ödemeyenler bu sınıfa giriyor.

    Ödeme planı imzalandıktan sonra taksit tutarlarının ödenmesi şartıyla icra işlemleri duracak ancak, yapılmış işlemler baki kalacak. Kredi kartı borçlusu bu ödeme planına karşı ancak plan doğrultusunda ödeme yapmak ve ödemelere devam etmek koşulu ile itiraz edebilecek. Borçlunun yapılandırma öncesinde borca ilişkin yaptığı itirazlar ortadan kalkacak. Ödeme planı uyarınca son taksitin de vadesinde ödenmesinden sonra, icra takibi sona erecek. Kişiler taksitlerinin herhangi birini vade tarihinden itibaren 15 gün içinde ödemezse hakkı kaybolacak. Banka ya da varlık yönetim şirketi kişinin haklarını ortadan kaldırabilecek ve gecikme faizini üzerinden icra takibine devam edebilecek. Bu durumda borçlu altı aylık vadede dahil olmak üzere bir yıl içinde taksitlerden birisini en fazla 15 gün geciktirebilecek. Eğer kişi 24 aylık vade yapmışsa her bir yıl için 2 kere geciktirme hakkı olacak. Eğer 36 aylık vade seçeneği seçilmişse de 3 kere hakkı olacak. Ama 15 gün içinde ödemenin yapılması gerekecek.
    
    Temlik alanlar kapsamda
    Bankaların kredi kartı alacaklarını temlik almış olan varlık yönetim şirketleri de eğer kredi kartı borçluları talep ederse yasaya göre ödeme planı çıkarmak zorunda olacaklar. Temlik alacaklıları da, alacaklarıyla ilgili olarak bankaların yararlandıkları harç muafiyetinden yararlanabilecekler. Taslağa ayrıca, "İş bu geçici madde Kanunun yürürlüğü giriş tarihinden önce yapılmış ödemeleri geri isteme hakkı vermez" ifadesi de eklendi. Böylece daha önce ödeme yapmış olanların, bunu geri isteme ihtimaline karşı önlem alındı.

    Taslakta yıllık kredi kartı kullanım bedelinin 3.500 TL'ye kadar limitli olanlar için 35 TL'ye kadar alınmasına ilişkin düzenleme, asgari ödeme tutarının BDDK tarafından belirlenmesine ilişkin yetkiyi düzenleyen maddelerin 'geçici madde' ile yapılması dikkat çekti. Ancak tarih açısından bir sınırlamaya taslakta yer verilmedi.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124411&KTG_KOD=411