Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
875 bin kart kullanıcısı ile 3 milyar TL'lik barış PDF Yazdır e-Posta
16 Haziran 2009

Image

Temerrüde düşen kart borçları yeniden yapılandırılıyor. 3 yılda 2.980 liraya ulaşan 1.000 liralık kart borcu, taksitlendirilmeden ödenirse 1.502 liraya kapatılacak

Ekonomiyi canlandırmaya, işsizliği azaltmaya yönelik peş peşe paketler açıklayan hükümet, kredi kartı borçlarına yönelik yeni bir düzenlemeyi de hayata geçirecek. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlamış ya da banka tarafından takibe uğramış kredi kartı borçları için yeni bir ödeme planı uygulanacağını bildirdi. 3 ayaklı düzenlemede, kartıücretine tavan getirilirken, asgari ödeme tutarının yüzde 10 ile yüzde 30'u arasında tutulmasına yönelik BDDK'ya yetki verilecek.

1.3 MİLYON KART
Babacan'ın açıklamalarına göre, mevcut durumda kredi kartında 1000 liralık borç temerrüte düştüğünde 3 yıllık sürede 2 bin 980 liraya ulaşıyor. Düzenleme çıktığında tek ödemede 1502 lira verip borç kapatılabilecek. Babacan, düzenlemeden 874 bin 657 vatandaşın yararlanacağını söyledi. Babacan, 30 Nisan 2009 itibariyle 874 bin 657 kişinin kullandığı 1 milyon 301 bin 302 kredi kartında tahsili gecikmiş ve takibe alınmış kredi miktarının 3 milyar 107 milyon lira olarak belirlendiğini vurguladı.

YARISI 1.000 TL ALTI
Babacan, kredi kartı borcu bulunanların, kart borcunun oluştuğu tarihten itibaren bankaların mevduat faizinin 3 aylık ağırlıklı ortalaması baz alınarak ödenmesine olanak tanıyacaklarını söyledi. Düzenleme bir defaya mahsus olacak. Babacan, temerrüda düşen kart borçlarının yarısının 1.000 TL ve altındaki borçlar olduğunun da altını çizdi.

KART ÜCRETİNDE SINIR 35 TL
Bankaların uyguladığı yıllık kart ücreti uygulamasına da sınırlama getiriliyor. Babacan, kart yıllık kullanım ücretinin 3 bin 500 TL'ye kadar limitli kartlarda 35 TL, bu rakamın üzerindeki limitlerde ise limitin yüzde 1'i ile sınırlı olacağını açıkladı. Kart hamili, kartını iptal etmek istediği takdirde bilgilendirme tarihinden itibaren 30 gün içinde borcunun tamamını öderse, kartını iptal hakkına sahip olacak. BDDK da asgari ödeme tutarını yüzde 30'a kadar artırmaya ve yüzde 10'a kadar azaltmaya yetkili kılındı.

MÜŞTERİYE GÖRE ÖDEME

BDDK, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'nın olumlu görüşünü alarak, asgari ödeme tutarını yüzde 30'a kadar artırmaya ve yüzde 10'a kadar azaltmaya yetkili kılındı. 2006'da çıkan bir yasa ile şu an bu oran yüzde 20 olarak uygulanıyor. BDDK, ödeme alışkanlıklarını, limit tutarına göre kullanım durumlarını ve risk değerlendirmelerini de dikkate alarak, asgari ödeme oranını kart hamili gruplar itibariyle farklılaştırabilecek.

BORÇ YARI YARIYA DÜŞÜYOR

ÖRNEK 1

Temerrüt tarihi: Mayıs 2006
Temerrüt tutarı: 1000 TL
Söz konusu borç, bankaların aylık yüzde 5.5 gecikme faiziyle hesaplandığında borçlunun 1.000b TL karşılığında 2.980 TL ödemesi gerekiyor. Oysa yeniden yapılanmadan yararlanması durumunda;
Borcunu peşin öderse; 1000 lira-1.502 TL olacak. (ayrıca faiz üzerinden vergi ve fon da alınacak)
6 ay vade isterse; borç 1.562 TL olacak ve aylık 260.43 TL olarak ödenecek.
12 ay vadede; borç 1.622 TL olacak ve aylık 135.23 TL olarak taksite bağlanacak.
24 ay vadede; borç 1.722.95 TL olacak, 73.87 TL taksitle kapatılacak.
36 ay vadede ise; borç 1.893 TL olacak ve aylık taksit 52.59 TL'ye düşecek.

ÖRNEK 2
Temerrüt tarihi: Kasım 2008.
Temerrüt tutarı: 1000 TL. Borç yüzde 5 gecikme faiziyle 1300 TL'ye yükselecek.
Yeniden yapılanmadan yararlanıp peşin öderse; 1.081 TL
6 ay vadede öderse; 1.124 TL olacak ve aylık taksit 187.41 TL
12 ay vadede öderse; 1.167 TL borcu; 97.31 TL taksitle ödeyecek.
24 ay vadeyi tercih ederse; borç 1.275 TL'ye çıkacak ve aylık taksitler 53.16 TL'ye düşecek.
36 ay vadede ise; borç 1.362 TL olacak. Taksit tutarı ise 37.84 TL'ye düşecek.


'32 sayılı yasadan bu yana en büyük adım'

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, döviz cinsi kredi kullanımının Birlik tarafından uzun yıllardır talep edildiğini belirterek, mevcut uygulamada Türk reel sektörünün borçlanma ihtiyacının "çok önemli bir bölümü'' yurtdışına kaydığını, bunun da haksız rekabet yarattığını vurguladı. Özince, "Düzenleme, 32 sayılı kararın ilanından bu yana belki de Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine geçişiyle ilgili en büyük ve nihai adımlardan bir tanesi olacak'' diye konuştu. Özince, düzenlemeyle bireylerin kur riskine girmesinin de önlenmeye çalışıldığını ifade ederek, "Bu bile bir yerde kısıtlayıcı hüküm olmakla beraber şu anda ülkemizin içinde bulunduğu ortam dikkate alındığında kanaatimce son derece yerinde bir husustur. Ancak bu konunun da iyi uygulamalar paralelinde ilerde daha da gelişeceğini düşünüyorum. Bankacılık sektörü olarak çok işimize yarayacak bir gelişme olarak görüyorum" dedi.

KART BORÇLULARI YARARLANSIN
Ersin Özince, kredi kartı borçlularının önemli bölümünün önceki düzenlemeye rağbet etmediğini kaydederek, "Bu defa çok daha mütekamil bir yasa hazırlığı içine girildi. Kredi kartı borçluları bundan mutlaka yararlanmalı. Düzenlemeyle kredi kartı borçlarında ciddi ölçüde stok sorun ortadan kaldırılacaktır" dedi.

Uyarı lafta kaldı, döviz ile borçlanma esnetildi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yaptığı açıklamalarda, döviz geliri olmayanların kur riskine karşı dövizle borçlanmamalarını uyarısı yapıyordu. Hükümet ise, Babacan'ın dünkü açıklamalarına göre, döviz geliri olmayan Türk şirketlerinin de yurtiçinde döviz cinsi borçlanmasına izin verdi. Belirli limitler dahilinde geliri döviz cinsi olmayan Türk şirketleri iç piyasadan döviz cinsinden borçlanabilecek. Böylelikle şirketlerin dövizlerinin yurtiçinde kalması hedefleniyor. Yurt içinde döviz cinsi kredi kullanabilmekteki kısıtlamalar nedeniyle firmaların sıklıkla Türkiye'de kurulu bankaların yurtdışı şubelerinden döviz kredisi kullanma yöntemine başvurduğuna işaret eden Babacan, şu değerlendirmede bulundu: "2009 Mart sonu itibariyle reel sektör firmalarımızın yabancı para cinsinden sağladığı 139 milyar dolarlık kredinin 35 milyar dolarlık kısmı Türkiye'de kurulu bankalarımızın yurtdışı şube ve iştiraklerinden kullanılmıştır. Biz bu kuruluşları içeride ne kadar kısıtlarsak kısıtlayalım bu kuruluşlar zaten bu döviz kredisini alır bunun önüne şu anda geçmek mümkün değil. Dolayısıyla risk ilavesi asla söz konusu değil."

GÖRÜŞLER
HAKAN ATEŞ / Denizbank Genel Müdürü
Para artık Malta'ya gitmez, ülkede kalır

Türk şirketlerine yasal engellerden ötürü döviz cinsinden kredi kullandıramıyorduk. Bu yüzden herkesin Malta da, Bahreyn'de şubesi vardı. Yeni düzenleme ile paraları Bahreyn'e, Malta'ya kaptırmayacağız, artık burada kullanacağız. 2002-2007 arasında yurtdışı şubelerden kullandırılan krediler nedeniyle Maliye sektöre ciddi bir ceza kesmişti. Bu yüzden canımız çok yanmıştı.

SİNAN AYGÜN / ATO Başkanı
Faiz sınırlanmaz ise 2-3 yılda bir yapılanma olur

Yıllık mevduat faizinin yüzde 10'a kadar düştüğü bir ortamda bankalar kredi kartlarına yıllık yüzde 50 faiz uyguluyor. Kart faizi bu kadar yüksek kaldığı sürece her ikiüç yılda bir yeni bir yeniden yapılandırmaya gitmek zorunda kalırız. Faiz makul bir oranla sınırlandırılamadığı sürece soruna kökten çözüm getirilemez. Bankaların kredi kartlarından aldığı yıllık ücret ve komisyonların da tümüyle kaldırılması gerekli.

MURAT YALÇINTAŞ / İTO Başkanı
Sosyal açıdan doğru bir karar

Kredi kartı borçlarının yapılandırılması özellikle sosyal açıdan çok doğru bir karar. Çok önemli bir kesim gelecek için daha umutlu olacak. Bankalar da takipteki alacaklarının büyük bir bölümünden kurtulabilecek. Döviz kredisi düzenlemesi ile firmalar da yeni finansman imkânına kavuşacak.

BİLGEHAN KURU / Halk Bankası Gn. Md.. Yardımcısı
Borcuna sadık cezalanmasın

Karar genel hatlarıyla olumlu bir girişim. Özellikle borcun yapılandırılmasına yönelik bu tür düzenlemelerin borcuna sadık kesimin cezalandırılmadığı bir yapıda olması çok önemli. Çözüme hizmet eden bu düzenlemeye sadece bankalar değil kredi kartı hamilleri de destek vermelidir. Tarafların banka, müşteri ve genel olarak da ekonomi oyuncularının karşılıklı kazandıkları bir çözüm olarak tespit edilmelidir.

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2009/06/16/uyari_lafta_kaldi_doviz_ile_borclanma_esnetildi