Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nda vergisini ödemeyene haciz PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2009

 

Hükümetin Varlık Barışı'nda süre uzatımına ilişkin çalışmaları devam ederken, beyan ettiği paranın vergisini ödemeyenlere üzücü bir haber geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun kapsamında tahakkuk eden verginin herhangi bir şekilde tecil edilmeyeceğine karar verdi.

Buna göre mükelleflerin çok zor durumda olup olmadıklarına bakılmaksızın söz konusu düzenleme kapsamında vergisini ödemeyenlerin borçlarına herhangi bir taksit yapılmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Tahsilat İç Genelgesi'ne göre tahakkuk eden vergi borcu gecikme cezası ile birlikte cebri icra takibi yapılacak. Maliye Bakanlığı'na verilen yetki ile mükelleflerin borcunu ödeyebilmek için banka hesapları veya diğer birikimlerine yönelik haczin kaldırılması talebi ise olumlu karşılanmayacak. Meclis'te Varlık Barışı'nın süre uzatımına ilişkin herhangi bir yasal düzenleme yapılması durumunda ödenmeyen vergi borcuna yönelik herhangi bir tecil de söz konusu olmayacak. Finansal krizin etkilerini en aza indirmek amacıyla çıkarılan 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun 22 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında bildirim veya beyana konu varlıkların, para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazlar olduğu belirtilerek, yurtdışında veya Türkiye'de sahip olunan söz konusu varlıklara ilişkin olarak beyan süresi 22 Kasım 2008'de başlarken, 2 Mart 2009 tarihinde sona erdi. Kanun kapsamında yurtiçindeki birikimden yüzde 5, yurtdışından gelen paradan ise yüzde 2 vergi tahsilatı yapıldı. Düzenleme kapsamında toplamda 14 milyar 832 milyon TL'lik bildirimde bulunulmasına rağmen, yaklaşık 6 milyar liralık miktarın vergisi ödendi. Yasa kapsamında 419 milyon liralık vergi tahakkuku gerçekleşti. Bu rakamın ise ancak 200 milyon TL'si tahsil edilebildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=858400&title=varlik-barisinda-vergisini-odemeyene-haciz