Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İsviçre parası olanı korkuttu, varlık barışı geri döndü PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2009

Image

Hükümetin üzerinde yeniden çalıştığı Varlık Barışı'nda hedef şeffaflığa geçiş sinyali veren İsviçre'deki paralar ile off shore'da getirilmeyi bekleyen paraların etkili olduğu kaydedildi.

Varlık barışının yeniden getirilmesinde, off shore'da getirilmeyi bekleyen para ile İsviçre'deki adres arayan paraların etkili olduğu belirtildi. İlk varlık barışı sırasında bankalara bildirimi yapılan paranın 18 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini, yaklaşık 3-3.5 milyar liralık bölümün beyan edilemediği kaydedildi. İkinci olarak ise güvenli liman olarak bilinen İsviçre gibi ülkelerin G-20 zirvesinden sonra ‘bilgi vermeye' yanaştığını, buradaki paraların da gidecek adres aradığı ifade edildi. İkinci varlık barışının daha etkili olması için kapsamının geniş tutulabileceği belirtiliyor.

Gözler 60 milyar dolarda
Küresel krizi fırsata çevirmek amacıyla hayata geçirilmek istenen varlık barışından umduğunu bulamayan hükümet, şimdi ikinci kez varlık barışını hayata geçirmek istiyor. Getirileceği beyan edilen paranın 14.8 milyar lira olduğu belirtilirken, aslında beyan edilecek bir kısım daha yurtdışı kaynak olduğu belirtildi. Bunun off shore'da olan yaklaşık 3-3.5 milyar lira olduğu ifade edilirken, ikinci varlık barışı ile bu paranın gelmesinin beklendiği belirtildi. G-20 zirvesinin ardından başta İsviçre olmak üzere Lüksemburg gibi bazı ülkelerin bankalarında bulunan hesaplarına ilişkin bilgi vermeye yanaştığını anlatan yetkililer, burada bulunan paranın gidecek yer aradığı belirtildi. Sadece İsviçre'de Türkler'in 60 milyar dolar parası olduğu dile getiriliyor.

Kapsamı ne olacak
İlk varlık barışının neden başarılı olamadığı üzerinde duran yetkililer, ikinci varlık barışının yasal düzenlemesinde bazı hususların dikkate alınmaya çalışılacağını söylediler. İlk varlık barışı çıkarılırken tasarı aşamasında yer alan bazı hususların bu ikinci yasal düzenlemeye eklenebileceği dile getiriliyor. Örneğin, gümrük ya da kambiyo mevzuatı açısından soruşturma yapılmayacağına ilişkin güvence verilmesinin gündeme gelebileceği dile getiren yetkililer, ilk varlık barışında bu konunun eleştiri konusu yapıldığını ancak yasal düzenlemeye eklenmesi halinde de uluslararası alanda bu konuda zorluklar çıkabileceğini söylediler. Maliye Bakanlığı bu gerekçeyi kabul etmese de Ali Türkan gibi olayların yaşanmaması için ne tür bir çözüm bulunabileceği üzerinde de duruluyor. Ancak zaten beyan edilip ödenmediği taktirde ‘amme alacağı' sayıldığı için bu konuda yapılacak olanların da mevcut uygulamadan farklı bir şey olamayacağı söyleniyor. Yetkililer belki matrahtan düşme imkânının direk ödeme şekline de dönüştürülebileceğini belirttiler.

6 milyarın vergisi ödendi
Küresel krizi fırsata çevirmek için gündem getirilen varlık barışı 22 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren "Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun' ile devreye girdi. Varlık barışı adı verilen uygulama 2 Mart 2009 tarihinde sona erdi.Uygulama, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belge ile ispat edilen taşınmazları, Türkiye'de ise yine aynı tarih itibariyle işletmelerin öz kaynakları içinde yer almayan para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymet ve sermaye araçlarını kapsıyordu. Kanun çerçevesinde yurt dışından gelecek varlıklara yüzde 2, Türkiye'deki varlıklara da yüzde 5 oranında vergi uygulanıyordu. Varlık Barışı kapsamında bildirimi yapılan varlıkların 1 ay içinde Türkiye'ye getirilmesi gerekiyordu. Kanun kapsamında 14.8 milyar liralık bildirimde bulunulmuş ama yaklaşık 6 milyar liralık kısmının vergisi ödenmişti.

ŞİMŞEK'E GÖRE VARLIK BARIŞININ ALİ TÜRKAN İLE İLGİSİ YOK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Varlık Barışı kapsamında Türkiye'ye 5.5 milyar TL'sini getirmek isteyen ancak süreyi kaçıran Ali Türkan nedeniyle uygulamada uzatıma gidileceği iddialarını yalanladı. Şimşek, Türkan'ın kendisi ile TBMM'de ayaküstü görüşmek istediğini, ancak kabul etmediğini de açıkladı. Şimşek, yazılı açıklamasında, Ali Türkan'ın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından Varlık Barışı'nda süre uzatımına gitme kararı alındığı iddialarını yanıtladı. Bu yorumlar için "tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır" denilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ile adı geçen şahıs arasında bugüne kadar hiçbir şekilde özel bir görüşme gerçekleşmemiştir. Ali Türkan, 20 Mayıs 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Maliye Bakanlığı tasarısının görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyon toplantısı öncesinde Sn Bakanımız Mehmet Şimşek ile ayakta üstü görüşmek istemiş ancak bu girişimi de başarılı olmamıştır. Bilindiği gibi Varlık Barışı uygulaması hükümetimiz tarafından alınan bir karardır. Varlık Barışı süresinin uzatılmasına da yine hükümetimiz karar verecektir. Bu çerçevede Varlık Barışı uygulamasının sadece çeşitli haberlerde adı geçen şahısa ya da şahıslara indirgenmesi ve bu şekilde yapılan yorumlar tamamen asılsızdır. Mesnetsizdir."

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123502

özdoğrular, Varlık Barışının uzatılacağını 06.Mart.09' da yayımlamıştı.

http://www.ozdogrular.com/content/view/6121/