Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yangında Kaybedilen Defter Ve Faturalar İçin Ne Yapmak Lazım? PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2009

Image

Yangının çıktığı ve defterlerin yandığını ne zaman öğrendiyse, muhtemelen yangın günü öğrenmiştir veya ertesi gün öğrenmiştir

O kadar çok yapılacak şey var ki,

Birincisi acilen bu durumda olanların olayın meydana geldiğini öğrendikleri tarihten itibaren, yangının çıktığı ve defterlerin yandığını ne zaman öğrendiyse, muhtemelen yangın günü öğrenmiştir veya ertesi gün öğrenmiştir. O yangının olduğu meydana geldiği tarihten itibaren öğrendiğin kabul edelim. On beş gün içerisinde iş yeri merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesine başvurulacak ve hasımsız olarak, yani karşı taraf muhatap gösterilmeden dava açılıp, başvurulup, zayii belgesi yani kaybolma belgesi yok olma belgesi istenecek mahkemeden. Mahkeme bu belgeyi verirse ki normal şartlar altında olay gerçekse verir. Yangın yerinde inceleme yapar, tespit yapar, gerekirse şahit dinler. Mahkemenin o verdiği zayii belgesini almak çok önemli. Bakın neden önemli. Yarın inceleme elemanı geldiğinde defter ve belgelerini ibraz et dediği zaman, edilemediğinde zayii belgesi yoksa eyvah! Bu fiil defter ve belgeleri gizlemek sayılıyor. Olay takdir komisyonuna intikal ettiriliyor. Takdir komisyonu bir kazanç takdir ediyor, matrah takdir ediyor ve bunun üzerinden vergi hesaplanıyor. Artık takdir komisyonu ne takdir ederse. Fakat defterini gizlediğine göre demek ki çok kazanmış diye yüksek bir miktar da takdir edebilir. Ayrıca Vergi Usul Kanunu’nun 344. maddesine göre tam üç kat, verginin üç katı vergi zıyaı cezası uygulanıyor.

Bitmedi;
Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesine göre defter ve belgeleri ibraz etmemek bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını gerektiriyor.

Neresinden baksanız büyük problem. İşte siz zayii belgesini almakla bu sıraladıklarımdan kaynaklanacak tehlikelerden hapis cezasından, üç kat vergi zıyaı cezasından kendinizi kurtarıyorsunuz. Çünkü mücbir sebep sayılıyor bu olay Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesinin 3 numaralı bendine göre ve aynı kanunun 373. maddesine göre vergi cezası kesilemiyor. Bunlar sorunun cevabı ama bitmedi başka cevabı da var. Eğer yangında defterlerinin dışında mallar da yanmışsa onların Katma Değer Vergileri de indirilmişse onlara bu konuda bir sorun çıkartılmıyor belgenin alınması halinde. Ama yanan defterlerle ilgili olarak indirim konusu yapılan, geçmişte indirim konusu yapılanlarla ilgili olarak o belgelerin nereden alındığının ispat edilmesi, bildirilmesi isteniyor. Size bir uyarı geçmiş yıl defterleriniz ve mevcut defterlerinizle ilgili olarak: bilgisayarla tutuyorsanız muhasebenizi, ondan bir kopya alın ve onu örneğin evinizde muhafaza edin.

Sorulacaktır siz dört yıl önce mallarınızı nerden aldınız? Hangi harcamaları yaptınız? “Ben geçen hafta ne yediğimi hatırlamıyorum. Dört yıl önce kimden aldığımı hatırlamam mümkün mü?” demenizi kanun kabul etmiyor, uygulama kabul etmiyor. Hatırlayacaksınız efendim, yani bileceksiniz. Onun için bunları yedekleyin bir tarafa koyun. Bilgisayar ortamında tutmuyorsanız bunları bir şekilde fotokopi yoluyla veya not alarak bir tarafa koyun. Dünyanın bin bir türlü hali var. Siz akşam uyurken ani bir gelişme, sabotaj olabilir, bitişikteki bir yangının sirayet etmesi olabilir. Akla gelmeyen başka bir nedenle, yıldırım çarpabilir falan, yangın çıkabilir. Aman bu yangın işinden defterlerin kaybolmasından lütfen korkun ve buna karşı değerli KOBİ yöneticileri önlemlerinizi alın. Yoksa çok üzülürsünüz, çok mahkemede koşturursunuz, çok vergiler ceza gelir. Aman dikkat!

http://www.tebkobitv.com/uzmanlar/sukru-kizilot/watch.asp?cid=1&id=2400