Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergide çapraz denetim geliyor PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2009

Image

Maliye Bakanı Şimşek, vergiye çapraz denetim getireceklerini ve yaptırımlarının da hapis cezasına kadar varabileceğini söyledi

Küresel kriz ortamında kaynak yaratmak için çıkarılan varlık barışı uygulamasında süre uzatımına gidiliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, varlık barışında süreyi uzatmayı düşündüklerini, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Hükümet önümüzdeki hafta yasalardan birine bununla ilgili bir madde ekleyecek ve uygulamanın yeniden devreye girmesi sağlanacak. İlk düzenlemede 2 Mart'a kadar süre tanınmış ve 14.8 milyar liralık başvuru yapılmıştı. Bu başvuru sonrasında ne kadar para girişi olduğu ise henüz netleşmedi. Paranın 6 milyar liralık kısmının vergisi ise ödenmişti. Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, varlık barışında sürenin uzatılmasını 'IMF'yle anlaşma olmayacak' yönünde bir sinyal olarak algıladığını söyledi.

MALİ DİSİPLİN VURGUSU

Vergide çapraz denetimi getireceklerinin altını çizen Şimşek, "Gerek yasal çerçeve gerek idari yapı açısından Gelir İdaresi'nin mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor, bunun çalışmaları başlatıldı. Vergi kaçakçılığı için hapis cezasını da içeren ciddi yaptırımlar düşünüyoruz" dedi. Kurumlar Vergisi ile Gelir Vergisi'nin toplamının milli gelire oranının oldukça düşük düzeylerde kaldığına vurgulayan Şimşek, ayrıca bütçe açığının da sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Şimşek, “Bütçe açığının sınırlayıcı adımları atmamız lazım, atacağız; program çerçevesinde atılması daha doğru olur” dedi.

Samei: Görüşmeler sürüyor


Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hüseyin Samei, Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelerin hala yoğun bir şekilde devam ettiğini bildirdi. Samei, Hesap Uzmanları Kurulu'nun panelinde, gazetecilerin soruları üzerine, "Zannedersem yetkililer de IMF ile zaten prensiplerde anlaşmış durumda. Şunu söyleyebilirim, hala Türkiye IMF görüşmeleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Sizden sakalayacak bir şeyim yok. Bekleyelim görelim, nasıl olacak görüşmeler" diye konuştu.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=30.05.2009&i=189346