Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tapu değişiminde vatandaşa müjde PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2009

Image

Kasım ayı sonuna kadar kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlere verilmesi öngörülen 1000 lira cezadan vazgeçiliyor.

Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, idari para cezasından vazgeçilmesi için yasal düzenleme hazırladıklarını söyledi...

Ev sahiplerinden ve inşaat sektörü temsilcilerinden gelen eleştiriler üzerine, kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmesine ilişkin yasal düzenleme yeniden gözden geçiriliyor. Bayındırlık ve Adalet bakanlıkları, vatandaşı mağdur etmemek için başlattıkları çalışmayı tamamladı. Düzenlemenin Meclis’e kanun teklifi olarak getirilerek kısa sürede yasalaştırılması planlanıyor.

1000 TL CEZA KALDIRILIYOR

 Bilindiği gibi Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Geçici 1. maddesi “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunan ana gayrimenkullerde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur” hükmü yer alıyor.

Bunu yapmayanlara öngürülen idari para cezası ise 1000 TL. Kanun 28 Kasım 2007’de yürürlüğe girdiği için süre 28 Kasım 2009’da sona eriyor. Bayındırlık ve Adalet bakanlıklarının üzerinde uzlaşmaya vardığı düzenlemeye göre kat mülkiyetine geçilmesinin zorunlu olmasına rağmen idari para cezası uygulanmayacak.

EVRAK PEŞİNDE KOŞMA YOK

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bu konuda “Yasayı haziran ayında çıkaracağız. Hem vatandaşı, hem tapu dairelerini hem belediyeleri büyük bir yükten kurtacağız” dedi.

Demir, ayrıca ileride yapılacakları yeni düzenleme ile vatandaşları tapu daireleri ve belediyelerde kapı kapı dolaşmaktan kurtaracaklarını da açıkladı. Demir, şunları söyledi: “Vatandaş konut alıyor. Ancak iskan almak veya tapu almak için kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyor. Evrak toplamaktan bıkıyor. Yurtdışında olan vatandaşlarımıza çok zorluk yapıyor. Tüm bunları ortadan kaldıracağız. Müteahhitler veya müşavirler bu işleri takip edecek. Vatandaş evrak toplamaktan kurtulacak. Vatandaş aldığı eve huzur içinde oturabilecek.”


http://www.bugun.com.tr/haber-detay/70346-tapu-degisiminde-vatandasa-mujde-haberi.aspx