Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliyede Sosyal Güvenliğin yoksa Bankadan hesap açamazsın arayışı PDF Yazdır e-Posta
20 Eylül 2007
Maliye Bakanlığı, yeni Gelir Vergisi Kanunu için Almanya ve Hollanda’daki uygulamaları inceliyor.

Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’ye adapte edebileceği uygulamalar arasında Hollanda’daki sosyal güvenlik numarası sistemi de bulunuyor. Hollanda’da sosyal güvenlik numarası olmayan, bankada hesap bile açamıyor. Böylece sistem kayıtdışı istihdamın ve bunun yarattığı vergi kaybının önüne geçiyor.

GELİR Vergisi Kanunu’nu yenilemeye hazırlanan Maliye Bakanlığı birimleri, Almanya ve Hollanda’daki düzenlemeleri de inceledi. Maliye’nin Türk vergi sisteminde de kullanmaya sıcak baktığı Hollanda’daki uygulamaya göre, kayıtlı çalışmayanlar bankada hesap bile açamıyor. Hollanda’da, banka hesabı açtırmak için sosyal güvenlik numarasına sahip olmak zorunlu. Böylece, kayıtdışı istihdam ile birlikte bunun yarattığı vergi kaçağı da önemli ölçüde önlenebiliyor.

SEÇİM RÖTARI: Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Vergi Konseyi, yeni Gelir Vergisi Kanunu için bir kez daha kolları sıvadı. Geçen yılın ikinci yarısında başlatılan ancak seçimler nedeniyle yarım kalan Gelir Vergisi Kanununun yeniden düzenlenmesi çalışmalarında öncelikle mevcut sistem ile yabancı ülke uygulamaları masaya yatırıldı. Sisteme yönelik eksiklikler irdelenirken, özellikle mevcut kanunun karmaşık bir hale geldiği, mali milat ve hayat standardının kaldırılmasının ardından da vergi kayıp ve kaçağına karşı elde hiçbir güvenlik müessesesi kalmadığı belirtildi.

İKİLİ VERGİ SİSTEMİ: Yabancı ülke uygulamalarından da yararlanılan yazılım çalışmasında, ülkemizde Gelir Vergisi Kanunu’nun yatırım araçlarının vergilendirilmesini düzenleyen geçici 67’nci maddesi ile kısmen uygulamada bulunan ikili (dual) vergi sisteminin yeni dönemde tamamıyla hayata geçirilmesi görüşü benimsendi. Sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirilmesini öngören bu sistem ile sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı vergiye tabi tutulacak. Diğer kazançlar ise artan oranlı tarifeden vergilendirilecek. İkili sistemde, kár paylarında çifte vergileme söz konusu olmayacak. Artan oranlı tarife ile ilgili dilim sayısı da, OECD standartları dikkate alınarak azaltılacak. Dual sistem, OECD ülkelerinin de en çok tercih ettiği vergileme rejimi olarak dikkati çekiyor. Aralarında Avusturya, Hollanda, Fransa, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Polonya, Yunanistan ve Japonya’nın da bulunduğu çeşitli ülkeler, bu sistemi "Semi Dual" olarak da adlandırılan ikili bir yapı içinde yürütüyor. Almanya’da gelirin tanımı içerisinde tarım ve ormancılık, ticari, işletme ve serbest meslek kazançları, ücretler, menkul sermaye iratları, gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlara yer veriliyor. Hollanda’da ise gelir, "Bir ekonomik aktivite sonucunda meydana gelme, gelir elde edilmesi amacı gütme ve makul bir kar beklentisi olma" koşuluna bağlanıyor.

ARALIKTA BİTECEK: Maliye Bakanlığı yetkilileri, Gelir Vergisi Kanununun yeniden yazımı çalışmalarının aralık başına kadar bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdiler. Yılın son ayında Başbakanlığa gönderilmesi düşünülen düzenlemenin, 2008 Bütçe görüşmeleri nedeniyle bu yıl yasalaşmasının zor olduğunu kaydeden yetkililer, "Yeni Gelir Vergisi Kanunu, 2008 yılının ilk yarısında yasalaşmış olur. Bazı hükümleri yıl içinde, bir bölümü de 1 Ocak 2009’da yürürlüğe girebilir. Düzenlemenin bütün hükümleriyle birlikte 2009 yılı başında yürürlüğe girmesi de söz konusu olabilir" dediler.

’Basit usul’ kalkacak, taksi ve dolmuşa özel vergi gelecek

YENİ Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla, halen yaklaşık 900 bin esnafı ilgilendiren basit usulde vergilemeye son verilmesi de planlanıyor. Üzerinde konuşulan yeni sisteme göre, belirlenecek limitlerin üzerinde getirisi olan basit usul mükellefleri, gerçek usule geçirilecek. Yıllık geliri, asgari ücretin 2-2.5 katını aşmayanlar için "Vergiden Muaf Esnaf Belgesi" düzenlenecek. Bu gruba girenlerden yılda en fazla 2 taksitte cüzi miktarda standart bir vergi alınacak. Bunların dışında kalanlar ise işletme defteri tutacak ve oluşan gelir rakamı üzerinden vergi ödeyecek.

’Vergi borcum yok’ belgesi internetten alınabilecek

VERGİ mükellefleri "Borcu yoktur" ve mükellefiyet yazılarını, artık vergi dairesine gitmeden elektronik ortamda da edinebilecek. Gelir İdaresi Başkanlığından verilen bilgiye göre, mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde, mükelleflere daha kaliteli hizmet sunulması ve vergi dairelerinin iş yükü ile kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla, yeni bir uygulama başlatıldı. Buna göre şifre almış olan internet vergi dairesi kullanıcıları, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde "İnternet Vergi Dairesi/Kurumlar-Gelir Vergi Dairesi" başlıklı bölümden "Borcu yoktur" ve mükellefiyet yazısı alabilecek. Söz konusu yazılar ilgili makamlara ibraz edildiğinde, bu yazılara göre işlem yapılacak.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/7321000.asp?gid=196&sz=99006