Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Transfer Fiyatlandırması Mevzuatı Gereği 2008 Yılına Ait Yükümlülükler PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2009

Image

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlükte olan transfer fiyatlandırması uygulaması kapsamındaki dokümantasyon yükümlülükleri ile ilgili süre ve hatırlatmalar

I. Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form’un Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile Beyan Süresi içinde İlgili Vergi Dairesine Verilmesi

Tüm Kurumlar Vergisi mükelleflerinin (serbest bölgelerde faaliyette bulunanlar dahil) ilgili hesap dönemi içerisinde hem yurtiçi hem de yurtdışı ilişkili kişilerle yaptıkları tüm mal veya hizmet alım/satım işlemlerini Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form’un ilgili bölümlerinde belirterek bağlı bulunulan vergi dairesine Kurumlar Vergisi beyan süresi içerisinde sunmaları zorunludur.

2008 hesap döneminde ilişkili kişilerle gerçekleştirilen işlemlere dair hazırlanacak olan formların Kurumlar Vergisi beyannamesi ekinde, en geç 25 Nisan 2009 tarihine kadar bağlı bulunulan vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

II. Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu

Transfer Fiyatlandırması formu ile birlikte yıllık belgelendirme başlığı altında yer alan diğer yükümlülük olan Transfer Fiyatlandırması Raporuna ilişkin hatırlatmalarımız:

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’ne kayıtlı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde tüm ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi ve yurt dışı işlemlerine ilişkin olarak Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Genel Tebliğ’in Ek 3’ünde yer alan formata uygun şekilde Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu hazırlamaları gerekmektedir.

Diğer Vergi Daireleri Mükellefleri, bir hesap dönemi içinde ilişkili kişilerle yaptıkları yurt dışı işlemlere ilişkin olarak Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Genel Tebliğ’inde yer alan formata uygun şekilde Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu hazırlamaları gerekmektedir.

Serbest bölgelerde faaliyette bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin
01.01.2008 tarihinden itibaren ilişkili kişilerle yaptıkları yurt içi işlemlerine ilişkin olarak Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Genel Tebliğ’inde belirtilen formata uygun şekilde Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu hazırlamaları zorunludur.

Serbest bölgelerdeki ilişkili kişileri ile faaliyette bulunan tüm kurumlar vergisi mükelleflerinin de 01.01.2008 tarihinden itibaren bu işlemlerine ilişkin olarak Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Genel Tebliğ’inde belirtilen formata uygun şekilde Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporunu hazırlamaları zorunludur.

2008 yılında ilişkili kişilerle gerçekleştirilen işlemlere dair hazırlanacak olan Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporlarının en geç 25 Nisan 2009 tarihine (Kurumlar Vergisi Beyannamesi verilme süresine) kadar hazırlanması ve bu süre sona erdikten sonra, istenmesi durumunda Vergi İdaresine veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlara ibraz edilmesi zorunludur. Genel tebligat hükümleri doğrultusunda Mali İdare tarafından istenildiği anda raporun 15 gün içinde teslimi gerekmektedir.

http://www.vergiportali.com/Content.aspx?Type=BulletinD&Id=2389