Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5,2 milyar TL'yi getirmeyen işadamı Maliye'nin takibinde PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2009

Yurt içi ve yurtdışındaki birikimi ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Varlık Barışı'nda ilk sonuçlar yüzleri güldürmedi. "Yurtdışından 5,2 milyar lira getireceğim." diyen Ali Türkan isimli şahsın, söz konusu meblağı dün yatırması gerekiyordu.

Ancak bu para hesaplara geçmedi. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, Türkan'ın ödeme yapmadığı için hakkını kaybettiğini söyledi. Türkan'a ayrıca bir hak verilmeyeceğini ifade eden Kilci, "Varlık Barışı konusunda beyan edilen para gelsin gelmesin vergisini alacağız. Vergi ödemesi konusunda takibata geçtik." dedi. 5,2 milyar TL'lik meblağ için ödenmesi gereken verginin 104 milyon TL olduğu belirtiliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da Varlık Barışı uygulamasında 14,8 milyar liralık beyanda bulunulduğunu, beyan edilen toplam rakamın ne kadarının ödenip, ne kadarının ödenmediği konusunu da kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi. Finlandiya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Jykri Katainen ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, "Varlık Barışı'nda beyanları alanların dolandırıcılık yöntemlerine gittiği söyleniyor. Ne diyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Maliye'den alınan evraklarla gidip sahtecilik yapanlarla hem Maliye hem güvenlik güçleri ve yargı uğraşacaktır. Birçok sahtecilik yapılıyor. Her zaman yapılan şeyler. Ama bize ulaşmış bir şey yok. Gazetelerde ben de okudum. Bir şey varsa Maliye olarak üzerimize düşeni yaparız." Bu arada Gelir İdaresi Başkanı Metin Kilci de Bakan Unakıtan'ın isteği üzerine 5,2 milyar TL getireceğini açıklayan Ali Türkan isimli şahısla ilgili açıklamada bulundu. Kilci şunları söyledi: "Normalde 2 Mart'a kadar beyan edilmişse nisan sonuna kadar süre var. Yani son gün beyanda bulunanlar için. Ancak bu kişi şubatın 27'sinde beyan etmiş. Ödeme yapmamış. Hakkını kaybetti. Varlık Barışı konusunda beyan edilen para gelsin gelmesin vergisini alacağız.'' Dün bazı gazetelerde Ali Türkan isimli şahsın avukatının 5,2 milyar TL'nin 1,65 milyar Euro'sunun dün İsviçre'nin UBS Bankası'ndan Türkiye'ye transfer edileceğine yönelik açıklamaları yer almıştı. Ancak dün itibarıyla böyle bir para hareketi olmadı.

TÜSİAD'a cevap: Cezalar siyasî değil kanunî

Maliye Bakanı Unakıtan son günlerde gündeme gelen TÜSİAD'ın vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki iddialarına ilişkin soruları da yanıtladı. Bu tür suçlamaların zaman zaman yapıldığını aktaran Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nın politik düşüncelerle hareket etmediğini ve etmeyeceğini söyledi. Bakanlığın önemli görevlerinden bir tanesinin vergi incelemesi yapmak olduğunu kaydeden Unakıtan, ''Kim inceleniyorsa onlardan sesler geliyor. Bu gayet normaldir. Vergi ödeyen, ödemesi gereken herkes incelenebilir. Biz bu yersiz iddiaları kabul etmiyoruz.'' diye konuştu. Unakıtan, kod 5 uygulamasıyla ilgili olarak da bunun yeni bir hadise olmadığını ve 10 yıldan bu yana uygulandığını anlattı.

Söz konusu uygulamanın KDV ile getirildiğini ifade eden Unakıtan, şunları söyledi: "Bu uygulama sahte belge kullanan, hileli işlemler yapanlara karşı Maliye Bakanlığı'nın aldığı bir önlemdir. Yapılan işlemler gayet hukukidir. Kanunlar çerçevesinde hareket edilmektedir." Gelir İdaresi Başkanlığı da yaptığı açıklamada, vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada vergi kanunlarının vermiş olduğu görev ve yetkileri kullanan vergi inceleme elemanlarının, gerek ihbar ve şikâyet gerekse risk analizlerine dayalı olarak tespit edilen mükellefler nezdinde kanunlar çerçevesinde incelemeler yaptığı belirtildi. Vergi incelemeleri neticesinde vergi ziyaına sebebiyet verdiği anlaşılan mükellefler hakkında kanunda yer alan fiillere uygun tarhiyat ve cezalar uygulandığı belirtildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=840219&title=52-milyar-tlyi-getirmeyen-isadami-maliyenin-takibinde