Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İflas ertelenirse çalışanların ücretleri nasıl ödenecek? PDF Yazdır e-Posta
12 Nisan 2009

Image

Eğer işyeriniz için iflasın ertelenmesi kararı verilmişse işçilerinize ödeyemediğiniz ücretlerin Ücret Garanti Fonu kapsamında işveren olarak size verilmesi mümkün değilidir. Bu kapsamdaki ödemeler direkt olarak işçilere yapılmaktadır. Bununla beraber ayrıca işveren olarak işçi adına ücret alacağının ödenmesi için İŞKUR'a başvuramazsınız. Ücret alacağı başvurusunun işçi tarafından yapılması gerekmektedir. Bu konuda ücret alacağı olan işçilerinizi, ödeyemediğiniz ücret alacaklarının (en fazla 3 aydır) ödenmesi için Türkiye İş Kurumu'na başvurabilecekleri konusunda bilgilendirebilirsiniz.

Ücret Garanti Fonu tarafından ödenecek ücret alacağı nasıl hesaplanmaktadır? Garanti kısıtları nelerdir? Ödemelere ilişkin alt ve üst limitler söz konusu mudur?
Her şeyden önce bir iş sözleşmesine dayanmayan işçi alacakları garanti kapsamı dışındadır; alacağın ücret alacağı olması gerekmektedir. Ödemeler temel ücret üzerinden ödeme yapılmakta ve bu ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu üst kazanç sınırını aşamamaktadır.

Bir işçinin aynı işverenden olan ücret alacağı için Ücret Garanti Fonundan birden fazla yararlanması mümkün müdür?
İşveren için aciz vesikası alınması nedeniyle ücret alacağı Ücret Garanti Fonu'ndan karşılanan işçinin, işverenin daha sonra iflası halinde iflas nedeniyle de söz konusu olan ücret alacağı yine Ücret Garanti Fonu'ndan karşılanabilmektedir.

Ücret Garanti Fonu kapsamında olmayan çalışanlar var mıdır?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi çalışanlar gibi işsizlik sigortası kapsamında olmayan çalışanlar ücret garanti fonu kapsamı dışındadır.

Türk vatandaşı olmayanlar bakımından bir ayrım söz konusu mudur? Yabancılar Fon kaynaklarından yararlanabilmekte midir?
İşsizlik sigortası kapsamında olmaları ve ve Kanunda yer alan diğer şartların varlığı halinde yabancılarda ÜGF ödemelerinden yararlanabilmektedirler. Yani yabancılar ile Türk uyruklular bu bakımdan aynı haklara sahiptirler.

Fon tarafından ücret alacağının işçiye ödenmesini takiben işverene rücu edilmekte midir?
Ücret Garanti Fonu Uygulamaları'nı düzenleyen 4447 sayılı kanunda ücret alacaklarına ilişkin olarak işverene rücu edilebileceğine ilişkin açık bir hüküm bulunmadığından uygulamada böyle bir işlem yapılmamaktadır.

Ücret Garanti Fonunun finansman kaynağı nedir? Ücret Garanti Fonu, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin yıllık toplamının yüzde biridir. İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançlarından, yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 Devlet payı olarak alınmaktadır. Yani yüzde 2 olarak belirlenen söz konusu işveren payının yıllık toplamının yüzde biri Ücret Garanti Fonunu oluşturmaktadır.

Fon Kaynaklarının değerlendirildiği yatırım araçlarına ilişkin yasal sınırlandırılmalar var mıdır? Ücret Garanti Fonu, İşsizlik Sigortası Fonu (İSF) kapsamında ayrı bir fon olarak kurulmuştur. İSF kapsamında kurulduğu için İSF'nin tabi olduğu yatırım araçları sınırlandırılmasına tabidir. Fon kaynaklarının değerlendirilebileceği yatırım araçları aşağıda belirtilmiştir:
1) Devlet borçlanma senetleri
2) Ters repo işlemleri
3) Mevduat
4) Yatırım fonları

1 yıldan az çalışanlar ÜGF'den yararlanamaz!

* Şirketimiz için konkordato kararı alındı. Ödeyemediğimiz işçi ücretlerini Türkiye İş Kurumu'ndan Ücret Garanti Fonu kapsamında talep edebilir miyiz?
Ücret Garanti Fonu kapsamındaki ödemeler işverene yapılmaz, alacaklı olan işçiye yapılır. Ayrıca işveren olarak işçi adına ücret alacağının ödenmesi için İŞKUR'a başvuramazsınız. Ücret alacağı başvurusunun işçi tarafından yapılması gerekmektedir. Bu konuda ücret alacağı olan işçilerinizi, icra tetkik merciince verilen konkordato mühleti kararı ve işçi alacak belgesi ile birlikte Türkiye İş Kurumu'na başvurabilecekleri konusunda bilgilendirebilirsiniz.

* Kıdem tazminatı alacağım için yaptığım icra takibi sonucunda, işverenin hacze kabil malı olmadığına dair aciz belgesi verildi. Bu durumda kıdem tazminatı alacağımın Ücret Garanti Fonu'ndan ödenmesi mümkün müdür? Hangi belgelerle nereye başvurmam gerekir?
Ücret Garanti Fonu kapsamında sadece iş ilişkisinden kaynaklanan en fazla üç aylık ödenmeyen ücret alacakları ödenmektedir. Kıdem tazminatı bu kapsamda değerlendirilmediği için alacağınızın Ücret Garanti Fonu'ndan ödenmesi mümkün değildir.

* Ücret Garanti Fonu'nda, bir tavan var mı?
Ücret Garanti Fonu'ndan yapılan ödemeler temel ücret üzerinden hesaplanmaktadır ve üç aylık ücret alacağını geçememektedir. Bu ödemelerde Sosyal Güvenlik Kurumu kazanç üst sınırı aşılamamaktadır.

* Ücret garanti Fonu için kaç yıl çalışmak gerekir? Fondan iş ilişkisinden kaynaklanan ve ödenmeyen en fazla üç aylık ücret alacakları ödenmektedir. Fondan yararlanmak için belli bir prim ödeme gün sayısı aranmamaktadır. Ancak Fon'dan ödeme yapılabilmesi için işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu aranmaktadır.

* İşveren iflas etmesi sebebiyle fabrikayı kapattı. İşçilerin maaş alacağı işsizlik fonundan alınabilir mi?
İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, en fazla üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulmakta. İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü haller, işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, işverenin iflası veya iflasın ertelenmesi halleri olarak belirlenmiştir. İşvereniniz iflas ettiği için ödenmeyen ücret alacağınızın ödenmesini için Türkiye İş Kurumu'na başvurarak talep edebilirsiniz.

* İşyeri iflas ettiği için arkadaşlarımın maaşları Türkiye İş Kurumu tarafından ödendi. Ancak benin maaş alacağım kurum tarafından işyerinde bir yıldan az çalıştığım için ödenmedi. Bu doğru bir uygulama mıdır? Kanuni bir dayanağı var mıdır?

Ücret Garanti Fonu kapsamında ödeme alabilmeniz için işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olmanız gerekmektedir. Bu durum kanun gereğidir. Bu bakımdan maaş alacağınızın iflas eden işyerinde 1 yıldan az çalıştığınız için ödenmemesi doğru bir uygulamadır.

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/Erdal_Aydin/2009/04 12/iflas_ertelenirse_calisanlarin_ucretleri_nasil_ode

http://www.takvim.com.tr/Yazarlar/Erdal_Aydin/2009/04/13/1_yildan_az_calisanlar_ugfden_yararlanamaz