Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veysi Seviğ - Yersiz alınan KDV'nin iadesi ile ilgili yöntem PDF Yazdır e-Posta
11 Eylül 2007

Katma Değer Vergisi Yasası'nın 8'inci maddesinin 2 numaralı bendi uyarınca fazla ve yersiz ödenen vergilerin indirim hakkına sahip olmayanlar yanında sahip olanlara iadesine de olanak sağlamaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından 91 Seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğ ile yapılan yönlendirme uyarınca fazla veya yersiz ödenen vergilerin indirim hakkına sahip olanlara nakden veya mahsuben iadesinin aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre yerine getirilmesi gerekmektedir.

* İade istemi en erken, fazla veya yersiz ödenen verginin indirim konusu yapıldığı dönemde yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda verginin fazla veya yersiz mahiyette olduğunun daha sonra fark edilmesi veya ortaya çıkması halinde de iade isteminde bulunulabilecektir. İade isteminde bulunulabilinmesi için fazla veya yersiz verginin indirim konusu yapıldığı dönemle iade isteminin yapıldığı dönem arasındaki dönem beyannamelerinin tamamında "Sonraki Dönemlere Devreden Katma Değer Vergisi" bulunması gerekmektedir. Herhangi bir dönemde devreden vergi bulunmaması halinde fazla veya yersiz ödenen verginin iadesi mümkün değildir.

Bütün dönemlerde devreden vergi bulunması halinde devreden vergi tutarları ile fazla veya yersiz ödenen vergi tutarlarının karşılaştırılması (mukayesesi) yapılacak, bu mukayesenin sonucunda;

* Devreden vergi tutarları bütün dönemlerde fazla veya yersiz ödenen vergiden fazla ise fazla veya yersiz ödenen verginin tamamı iade olarak talep edilebilecektir,

* Devreden vergi tutarları bir veya birkaç dönemde fazla veya yersiz ödenen vergi tutarından küçükse, en küçük olan devreden vergi tutarı kadar iade talep edilebilecektir.

* Fazla veya yersiz ödenen vergi, iade hakkı doğuran "diğer" işlemlerle ilgili ise bu işlemlerle ilgili iade hesaplarına dahil edilmeyecektir. İade, yukarıda belirtildiği şekilde yapılacaktır. Aradaki dönemlerde iade hakkı doğuran diğer işlemlerle ilgili iade hesabına dahil edilmiş ise dahil edilen kısım buna göre yapılacak iade hesabında dikkate alınmayacaktır.

* İade istemi bir dilekçe ile yapılacak ve bu dilekçeye;

— Fazla veya yersiz ödendiği öne sürülen vergi tutarı,

— Fazla veya yersiz verginin indirim konusu yapıldığı dönem ile iade isteminin yapıldığı dönem arasındaki bütün dönem beyannamelerinde "Sonraki Dönemlere Devreden Katma Değer Vergisi" satırındaki tutarların bir listesi,

— Yukarıdaki şekilde belirlenecek iade tutarı,

yer alacaktır.

Fazla ve yersiz vergi;

* Katma Değer Vergisi genel tebliğlerine göre ihracat istisnasından doğan ve nakden talep edilen alacakların teminatsız ve incelemesiz iadesine imkân veren sınırı aşmıyorsa,

* Bizzat mükellef tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmiş ve ödenmiş ise,

* Özel müzayede mahalleri hariç, müzayede mahallerinde veya gümrük depolarında yapılan satışlar nedeniyle bu satışları düzenleyenlere ödenmiş ise

inceleme raporu veya yeminli mali müşavir tasdik raporu ve teminat aranmaksızın iade edilebilmektedir.

İade istemi yukarıda da belirtildiği gibi bir dilekçe ile yapılacak, dilekçeye ayrıca, verginin fazla ve yersiz ödendiğini gösteren belgenin, ödememenin yapıldığı kurum ve kuruluş tarafından onaylanmış örneği eklenecektir. Vergi daireleri ilgili dönem defter ve belgeleri üzerinde gerekli incelemeyi yapmak suretiyle iade istemini sonuçlandıracaktır.

Diğer yandan, fazla veya yersiz verginin gümrük idarelerine ödenmiş olması halinde gümrük idaresine bir dilekçe ile başvurulacak, gümrük idaresi fazla veya yersiz tahsil ettiği vergi tutarını indirim hakkına sahip mükellefin vergi dairesine doğrudan göndereceği bir yazı ile bildirecektir. Bu yazı kesinlikle mükellefe elden verilmeyecektir. Vergi dairesi bu yazı üzerine iade istemini sonuçlandıracaktır.

İndirim hakkına sahip olmayanlarca gümrükte ödenen fazla veya yersiz vergi Gümrük Yasası hükümlerine göre iade edilmektedir.

Maliye Bakanlığı fazla ve yersiz ödenen vergilerin yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere öncelikle indirim yoluyla telafisini, buna karşılık indirim olanağının bulunmaması halinde fazla ve yersiz alınan verginin mükellefe iadesi olanağını sağlamış bulunmaktadır.

Bu nedenle kendisinden fazla veya yersiz Katma Değer Vergisi alınan herhangi bir mükellefin, bu konuda Maliye Bakanlığı'nın yapmış olduğu yönlendirmelere göre hareket etmesi suretiyle fazla veya yersiz ödenen verginin hak sahipleri lehine düzeltilmesi ve hesaben veya nakden hak sahiplerine ödenmesi mümkündür.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=77930&YZR_KOD=157&ForArsiv=1