Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devreden yatırım indirimi istisnası bulunan mükelleflerin, 2009/I. dönem geçici vergi beyannamelerini ihtirazi kayıtla vermeleri hakkında tafsiye PDF Yazdır e-Posta
24 Şubat 2009

Image

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ticari ve Zirai Kazançlarda Yatırım İndirimi İstisnası” başlıklı 19. maddesi yürürlükten kaldırılmış ve yatırım indirimi istisnası uygulamasına 01.01.2006 tarihinden itibaren son verilmiştir.

08.04.2006 tarih ve 26133 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5479 sayılı Kanun’un 2. maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “Ticari ve Zirai Kazançlarda Yatırım İndirimi İstisnası” başlıklı 19. maddesi yürürlükten kaldırılmış ve yatırım indirimi istisnası uygulamasına 01.01.2006 tarihinden itibaren son verilmiştir.

Aynı Kanun’un 3. maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 69. madde ile de, mükelleflerin yatırım indirimi istisnasının kaldırıldığı dönem itibariyle hak kazanmış oldukları yatırım indirimi istisnası tutarlarını kullanmaları bir süre ile sınırlandırılmıştır. Buna göre; mükellefler mevcut yatırım indirimi istisnası tutarlarını 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlarından indirebilecekler; ancak söz konusu yıllara ilişkin olarak beyan ettikleri kazançlardan indirilemeyen bir kısmın kalması halinde, kalan tutarları 2008 yılından sonraki yılların kazançlarından indiremeyeceklerdir.

Açıklanan yasal düzenlemenin yapıldığı ilk günden itibaren, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 69. maddesi ile yapılan bu sınırlandırmanın, kazanılmış hakların korunması ve hukuki güvenlik ilkeleri açısından Anayasa’ya aykırılık teşkil edip etmediği teorik anlamda tartışılmaya başlanmış; hatta konu Anayasa Mahkemesine de taşınarak, geçici 69. maddenin birinci fıkrasının sonunda yer alan “.... sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait...” ibaresinin iptali talep edilmiştir.

2009 yılına ait kazançların geçici vergi suretiyle vergilendirileceği günümüzde, yaşanan bu teorik tartışmanın uygulamaya yansıma aşaması gelmiştir.

Özellikle konu hakkında Anayasa Mahkemesi’nde yargılaması devam etmekte olan iptal davasının (Esas Sayısı 2006/95) varlığı ve Anayasa Mahkemesi’nin muhtemel iptal kararının dava açmayan mükellefler açısından geçmişe etkili olarak uygulanamayacağı dikkate alınarak, hak kazandıkları yatırım indirimi tutarlarını tüketememiş mükellefler tarafından ilk olarak 2009/I. dönem geçici vergi beyannamesinden başlanılarak, tüm geçici vergi (kurumlar vergisi dahil) beyannamelerinin ihtirazi kayıtla vergi dairesine verilip, akabinde yargı yoluna başvurulması yararlı olacaktır.

Konu ile ilgili geniş açıklama

E&Y