Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye'nin gözü tefecinin üstünde PDF Yazdır e-Posta
16 Şubat 2009

Image

Maliye, kriz dönemi iş yoğunluğu artan tefecilerden vergi toplamak için gazete ilanlarını bile tarayacak. GİB Başkanı Akif Ulusoy yakaladıkları tefecilerden gelir vergisi ve KDV isteyeceklerini söyledi.

Maliye, krizle birlikte işadamlarının bile içine düştükleri darboğazı aşmak için çözüm yolu olarak gördükleri tefecilerin peşine düşecek. Borçluların da ifadesine başvurmayı planlayan Maliye, gazetedeki ilanları da taramak olmak üzere denetimin altyapı hazırlığını yapıyor.

Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy, yakaladıkları tefecilerden gelir vergisi ile KDV isteyeceklerini, kendilerinin konunun "vergisel" boyutu ile ilgilendiğini söyledi. Büyük illerin dışında tarımın geliştiği bölgelere de özel önem verileceğini dile getiren Ulusoy, düzenlenen çekler ve senetler üzerinden tefecilere ulaşmanın mümkün olacağını vurguladı.

GİB Başkanı Ulusoy Referans'a yaptığı açıklamada, IMF'nin ısrarla istediği kayıtdışı ekonomi ile mücadeleyi nasıl yürüteceklerini ilişkin ayrıntıları da anlattı. 105 maddelik bir kayıtdışı eylem planı hazırladıklarını söyleyen Ulusoy, mart başında bu planda yer alan kurum ve kuruluşlarla bir toplantı yapacaklarını ve nasıl hareket edileceğine karar vereceklerini ifade etti. Eylem planına siyasi otoritenin destek verdiğini ve sahip çıktığını belirten Ulusoy, hangi kurumun hangi eylemi yapacağının belli olduğunu kaydetti. Ulusoy, plandaki eylemlerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin 3 ayda bir kontrol edileceğini, yapılmaması halinde "niye yapmadın" diye sorulacağını ifade etti.

E-faturaya özel önem verilecek

Eylem planında yer alan elektronik faturanın bu projenin en önemli hedeflerinden birisi olduğunu dile getiren Ulusoy, bir e-fatura merkezinin olacağını, faturanın üretilmesi, ulaştırılması, saklanması ve teyidi konusunda hizmet vereceğini anlattı. Aslında e-faturanın daha çok şirketler arasında işleyeceğini dile getiren Ulusoy, telefon, elektrik, GSM şirketlerinin milyonlarca düzenlediği faturalar için de e-Faturanın yararlı olacağını söyledi.

Bunun dışında vergisel teşvik olmadığı için hayata geçirilemeyen lisanslı depoculukla ilgili çalışmalar yapıldığını belirten Ulusoy, fındık gibi kritik ürünlerde yaşanan sancılı sürecin lisanslı depoculukla azalacağını kaydetti. Lisanslı depoculukla mahsulün piyasada dönmeyeceğini, senetlerin elden ele dolaşacağını söyleyen Ulusoy, ürünün fiyatının da makul kalacağını belirtti. Ayrıca akaryakıt laboratuvarlarının çoğalmasının planda yer aldığını ifade eden Ulusoy, bu yolla denetim etkinliğinin sağlanacağını ve hızlanacağını dile getirdi.

KDV konusunda ayrıca akaryakıt denetimlerine devam edeceklerini, kaçak içki ve tütünle ilgili de çalışmalarının olduğunu söyleyen Ulusoy, KDV açısından boşluk gördükleri alanlara yöneleceklerini vurguladı. Bunlardan birisinin doktorlara zorunluluk olarak getirilen POS cihazının kullanımının yaygınlaştırılması olacağını anlatan Ulusoy, özellikle hizmet sektörüne yönelik hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. Temassız kartların da kendileri için önemli olduğunu ifade eden Ulusoy, bankalara bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.

NAYLON FATURA ÜÇ GÜNDE TESPİT EDİLECEK

GİB Başkanı Akif Ulusoy "Risk analiz modeli" lafının şimdiye kadar çok duyulduğunu ve aslında tahriş olduğunu belirterek Gümüşdere'de kurdukları bir merkezde yeni bir risk analiz modeli üzerinde çalıştıklarını söyledi. Mükelleften yılda bir alınan ve mal alış-satışını gösteren "Ba" ve "Bs" formlarının artık aylık olarak alınmaya başladığını dile getiren Ulusoy, "Şu anda herhangi bir mükellefi sorduğumuzda mal alan ve satanlar grafik halinde önümüze dökülüyor. Makine, biz sorarsak cevap veriyor. Ancak yeni modelde biz sormadan makine itiraz etsin, kendi tespitini yapsın istiyoruz. Konuya ilişkin program yazılıyor. Sistem, şu mükellefe dikkat et diyecek" şeklinde konuştu. Böylece mal alım-satımını daha yakından görmenin mümkün olacağını dile getiren Ulusoy, "Sonuçta naylon faturayı 3 yıl yerine 3 günde tespit edebileceğiz" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=116957