Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Geç gelen faturaların KDV' si ne olacak? PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2009

2008 yılı defterlerimizi kapattık ama bu yıla ilişkin satın aldığımız mal veya hizmetlere ilişkin faturalar 2009 yılında (Aralık 2008 KDV beyanından sonra) elimize ulaştı ise ne olacak?

Aşağıda bu konuyu kısaca özetlemeye çalışacağım.

1. KDV İndirilebilir mi?

2008 tarihini taşıyan faturanın KDV’sini 2009 yılında indirim olarak dikkate alamazsınız.

2. Muhasebe kaydı ne olacak?

KDV dahil fatura tutarı 2009 yılı defterlerine önceki yıl giderleri olarak kaydedilecek.

3. 2008 beyanında gider olarak nasıl dikkate alırız?

Bahse konu tutar 2009 Nisan ayında verilecek Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nde diğer indirimler satırında indirim olarak dikkate alınabilecektir.

4. Bu durum KDV’nin gider olarak dikkate alınamayacağı düzenlemesi ile çelişmiyor mu?

KDV Kanunu’nun 58. maddesinde mükellefçe indirilebilecek KDV nin kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyeceği ifadesi mevcuttur.

Bu nedenle de yukarıda yaptığımız açıklamalar bu madde ile çelişiyor gibi görülebilir.

Buradaki önemli nokta yılı geçtikten sonra gelen faturadaki KDV’nin artık indiriminin mümkün olmamasıdır. Geç gelen fatura mükellefçe indirilebilecek KDV olma vasfını kaybetmektedir. Bu nedenle de bizce indirilebilecek gider haline gelmekte ve bahsi geçen düzenleme ile bir çelişki oluşmamaktadır.

5. Bu konuda Mali İdare ne düşünüyor?

KDVK’nın 58. maddesi nedeniyle tereddüt yaşayan şirketlerin sordukları sorulara cevaben İstanbul Boğaziçi Vergi Dairesi Başkanlığı KDV-29/240/8141 sayı ve 24.12.2003 tarihli muktezada, geç gelen faturanın artık indirilecek KDV olarak dikkate alınabilmesi mümkün olmayacağı gerekçesiyle gider olarak dikkate alınabileceği görüşünü vermiştir.

6. Bu konu kötüye kullanılabilir mi?

Normalde zamanında gelen ve zamanında ilgili yıl kaydına alınabilecek bir fatura gider yazabilmek için bekletilip sonraki yılda kayda alınırsa ne olur? Tabii aklınıza belki “Bunu neden yapsınlar ki?” sorusu gelebilir. Yüksek tutarlı devreden KDV’si olan fakat kurumlar vergisi ödeyen bir şirket için böyle bir uygulama kârlı gelebilir. Ancak bu durumun bu amaçla yapıldığı ortaya konursa, yani işlemin hayatın rutin, normal akışı içinde açıklanabilecek bir işlem olmadığı, vergi amaçlı bu durumun oluşturulduğu ortaya çıkarsa doğal olarak gider olarak dikkate alma uygulaması da reddedilecektir.

7. Tasdik raporunda bahsetmek gerekir mi?

Biz, tasdik raporunda, diğer indirimler satırında yer alan tüm rakamların ayrıntılı açıklamalarının yer almasının yararlı olacağını düşünüyoruz.

Zeki Gündüz

(Dünya Gazetesi, 18 Şubat 20089)