Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yastıkaltı para için özel ekip PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2009

Image

Gurbetçinin parasını Türkiye'ye çekme ve yastıkaltı birikimi ekonomiye kazandırma çalışmaları hızlandı. Varlık Barışı'ndan gelen ilk rakamlardan memnun olmayan Maliye, özel bir ekip kurdu. Daire başkanı, grup başkanı ve şube müdürlerinden oluşan birim, büyükşehirlerde tanıtıma başladı.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere vergi dairesi başkanları, şehirlerinde bulunan sanayi odası, ticaret odası, mali müşavirler, işadamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yastıkaltındaki birikimlerini ekonomiye kazandırma toplantısı düzenliyor. Üç büyük ilin yanı sıra Mersin, Adana, Gaziantep, Kayseri, Samsun, Bursa ve Antalya'da da düzenlenen toplantılarda Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan oluşan ekipler yastıkaltında bulunan paraların ekonomiye kazandırılması çağrısında bulunuyor. Vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini gidermek amacıyla bilgilendirmede bulunuyor.

 

Varlık Barışı kapsamında banka, aracı kurum ve vergi dairelerine bildirim süresi 2 Mart 2009'da doluyor. Düzenleme kapsamında yurtdışındaki tasarruf yüzde 2, yurtiçindeki tasarruf yüzde 5 vergi ile ülke ekonomisine kazandırılabiliyor. Bildirimde bulunma süresinin dolmasına bir aydan daha az bir süre kaldığına dikkat çeken bakanlık yetkilileri, "Küresel kriz sebebiyle yapılan bu düzenleme her zaman yürürlüğe girmez. Onun için fırsatı kaçırmayın." uyarısında bulunuyor. Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun'a göre, gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla sahip olduğu yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazları, bu kanunun yayımlandığı ayı izleyen 3. ayın sonuna kadar TL cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirilecek.

Öte yandan Varlık Barışı Kanunu içinde yer alan yurtdışı iştirak kazancının ise 31 Mayıs 2009'a kadar bildirilmesi ve bildirilen bu kazançların 31 Ekim 2009 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmesi gerekiyor. Bildirimin veya beyandan hareketle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmıyor. Diğer nedenlerle bu tarihten önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde ise beyan edilen tutar, gelir, kurumlar ve KDV'den mahsup edilecek. İstisna uygulamasından yararlanabilmek için 22 Kasım 2008 ile 30 Nisan 2009 tarihleri arasında elde edilen; yurtdışı iştirak kazancının, yurtdışı iştirak hissesi satış kazancının ve yurtdışı şube kazancının 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması gerekiyor. Varlık Barışı'na ilişkin değerlendirmede bulunan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, bu kapsamda ortaya çıkan ilk rakamların memnun edici olmadığını belirterek, son dakikaya kadar bekleyeceklerini aktarmıştı.

Merkez esrarengiz 10 milyar doları araştırıyor

Kriz, dünya ekonomilerini sarsarken, Türkiye'nin hasarı minimize etme çalışması sürüyor. Tüm olumsuzluklara rağmen iki aylık sürede bankacılık sistemine 9,8 milyar dolarlık kaynağı belli olmayan para girişi tespit edildi. Ödemeler dengesi verilerine göre Ekim 2008'de 7 milyar 635 milyon dolar, kasımda ise 2 milyar 193 milyon dolarlık net hata noksanı oluştu. Bu gelişmenin ardından Merkez Bankası, paranın kaynağını bulmak için harekete geçti. Çalışmalarını sürdüren banka, kaynağı belli olmayan paranın nereden geldiğini araştırıyor. Yastıkaltındaki dövizin bozdurulması, Varlık Barışı, şirketlerin dışarıdaki birikimlerini getirmesi ve bankacılıktaki türev işlemler üzerinde duruluyor. Kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışı olarak tanımlanan net hata noksanı kaleminde biriken miktarın yaklaşık 5-6 milyar dolarının yastıkaltındaki dövizlerin bozdurulması, 2-3 milyar dolarının Varlık Barışı ile şirketlerin yurtdışındaki birikimlerini ülkeye getirmesi ve kalan kısmın ise finans kesimindeki türev işlemlerden kaynaklanmış olmaslı ihtimali üzerinde duruluyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=814249&title=yastikalti-para-icin-ozel-ekip