Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçi atmayan prim ödemesin önerisi bütçeye takıldı PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2009

Image

Ekonomik Sosyal Konsey, her ay düzenli olarak toplanacak. Hükümet üyeleri, bir önceki toplantıda gündeme gelen konularla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında önceki gün toplanan Ekonomik Sosyal Konsey, önemli kararlar aldı. Toplantı her ay düzenli hale getirildi.

 

Krize karşı hükümetten yeni taleplerin gündeme geldiği konseyde, sendikalarının temsilcileri işçi çıkarmayan işverenden bir yıl boyunca SSK primi alınmamasını istedi. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise 5 puanlık prim indiriminin Hazine'ye yükünün 5 milyar TL olduğunu belirterek, yeni prim indirimine kapıları kapattı.

 

Şimşek, reel sektörün sıcak parayla desteklenmesi önerisine ise, "Türkiye'nin giderleri gelirlerinden fazla. Hangi kaynakla reel sektöre sıcak para aktaralım?" cevabını verdi.

 

Zaman'ın edindiği bilgiye göre yaklaşık 6 saat süren toplantıda hararetli tartışmalar yaşandı. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, IMF ile bir an önce anlaşma sağlanmasını ve kamunun tasarrufa gitmesini istedi. Yalçındağ, hükümetin IMF ile anlaşmaya yakın olduğu bilgisini aldıklarını, bundan da mutluluk duyduklarını kaydetti. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise reel sektörün dayanma gücünü yitirdiğini aktardı. Borcu olmayan ve işçi çıkarmayan işverenden de sigorta primlerinin bir yıl boyunca alınmamasını talep etti. TİSK'in bu talebine sendikalar ile diğer katılımcılar da destek verdi. Sosyal taraflar, ABD'nin ve diğer ülkelerin peş peşe tedbirler aldığını, Türkiye'nin ise bu konuda yetersiz kaldığını savundu. TUSKON ise daha çok ihracatın önünün açılması yönünde talepte bulundu.

 

Eleştiri ve taleplerin hükümet üzerinde yoğunlaşması üzerine söz alan ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gelir ve giderlerinin belli olduğunu ifade edip, "Nereden tasarruf?" edelim diye sordu. Şimşek, hükümetin bir şey yapmadığı, ABD'nin ise peş peşe tedbir aldığı eleştirilerini ise şöyle cevapladı: "ABD kriz başladıktan sonra 2,5 milyar dolar para bastı. Bizde mi para basalım? Dolar bütün dünyada geçerli olduğu için ABD'nin para basmasını piyasalar kabulleniyor. Biz para basarken aynı sonuçları vermez, enflasyon yükselir." Bakan Şimşek, reel sektörün sıcak parayla desteklenmesi konusunda ise negatif bir tablo çizdi. Türkiye'nin 200 milyar dolar geliri olduğunu aktaran Şimşek, "64 milyar personele, 57 milyar faize, 17 milyar yatırıma, 27 milyar ise sosyal güvenlik açıklarına gidiyor. Diğer giderlerle birlikte zaten 200 milyarı aşıyoruz. Hangi kaynakla reel sektöre sıcak para aktaralım?" dedi.

 

Toplantıya olumsuz bir havanın egemen olması üzerine ise Enerji Bakanı Hilmi Güler devreye girdi. Güler, olumsuz bir tablo çizmenin, ağlayıp sızlamanın kimseye faydası olmadığını belirterek enerjide çok önemli fırsatların söz konusu olduğunu anlattı. Güler, "Türkiye, bir güneş ülkesi, rüzgar ülkesi. Bu kaynakları değerlendirelim. Enerjiye yatırım yapmak isteyenlere her türlü yardıma hazırız." dedi. Güler, sanayiciye pahalı enerji verildiği bilgisinin de doğru olmadığını belirterek, "Ucuz enerjide Avrupa Birliği ülkeleri arasında ikinciyiz. Bu iddialar doğru değil." ifadelerini kullandı.

 

Toplantıya katılan Memur-Sen de bir dizi öneride bulundu. Hazine'ye ve diğer kamu kurumlarına ait ihtiyaç fazlası binaların ekonomiye kazandırılmasını öneren sendika, sosyal ödemelerin artırılmasını ve İşsizlik Fonu'ndan mesleki eğitimin desteklenmesini talep etti. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, her kamu kurumunun bir kişiye ek istihdam sağlayabileceğini belirterek, "Örneğin her okulda 1 kişi hizmetli olarak işe alınsa 54 bin kişi iş sahibi olur." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihdamı artırmak için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na 'her üyeniz bir kişi istihdam etsin' önerisi yapmıştı.

 

Konseyin önerileri 'havada' kalmayacak

 

Bu sırada toplantıda istihdamın korunmasını sağlamak için Daimi Özel İhtisas Komisyonu (DÖİK) kurulması kararlaştırılırken Ekonomik Sosyal Konsey'in işleyişine ilişkin de değişiklikler yapıldı. Buna göre artık her ay düzenli olarak toplanacak konseyde öncelikle hükümet, bir önceki toplantıya ilişkin çalışmaları anlatacak. Sunulan önerilerin hangilerinin yerine getirildiği, hangileriyle ilgili çalışma yürütüldüğü, hangi önerilerin neden yapılamadığı konusunda ayrıntılı sunum yapılacak.

 

2 ayda 250 bin kişi kayıt altına alındı

 

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, hükümetin önlem almadığı yönündeki eleştirilere sert çıktı. Krizin başladığı andan beri hükümet olarak 32 adet tedbir aldıklarını anlatan Çelik, "Bütün bunlara karşın hükümet tedbir almıyor demek, bu toplantının anlamını kavramış olmamaktır." ifadelerini kullandı. Kayıt dışının önüne geçmek için bütün kamu kurumlarından bilgi topladıklarını söyleyen Çelik, bu kapsamda 2 ayda 250 bin kişinin kayıt altına alındığını aktardı.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=812521&title=isci-atmayan-prim-odemesin-onerisi-butceye-takildi