Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
CEO'ların transfer trafiği yoğunlaştı PDF Yazdır e-Posta
29 Ocak 2009

Image

Kriz CEO, COO, CFO, genel müdürlerin de iş değişikliği yapmasına sebep oldu. Uzmanlar; patronların, üst düzey yöneticilerin de prim sistemiyle çalışmasını talep etmesinden kaynaklı olarak şirketler arası transfer trafiğinin arttığını ifade ediyor.

Global kriz ortamında patronların şirketlerini emin ellere teslim etme isteği, üst düzey yönetici transferinde de trafiğin kızışmasına yol açtı. Özellikle son 4 ayda icra kurulu başkanı (CEO), işletme/operasyondan sorumlu yönetici (COO), mali işler yöneticisi (CFO), genel müdür ve direktör seviyelerindeki transferlerde ciddi bir hareket yaşanmaya başladı. Öyle ki, Eylül 2008 ile 25 Ocak 2009 arasında 60'a yakın üst düzey ataması gerçekleşti. Uzmanlara göre trafiğin artmasında, panikleyen patronların şirketlerini doğru ellere teslim etme ihtiyacı yatıyor. Ancak şirketlerin maliyet tasarrufuna gitmeleri de bu transferlerde etken rol oynuyor.

5 ayda 60 üst düzey atama

Kriz nedeniyle son 5 ayda yaşanan yönetici transferi sayısı yüzlerle ifade edilirken, bunlardan 56'sının üst düzey mevkilere ait olması dikkat çekiyor. Özellikle bilişim, bankacılık, lojistik, tekstil, ilaç ve turizm gibi sektörlerde transfer trafiği hızla artıyor. Kriz nedeniyle alt kadrolarında küçülmeye giden şirketlerin, ücretleri dolgun üst düzey yöneticilerin de maliyetlerinde kısıntıya gitmeleri, yönetici transferini hızlandırıyor.

Kriz dönemlerinde şirketlerin özellikle paraya odaklı değil, prime odaklı yöneticilerle çalışmak istediklerine dikkat çeken Data Expert CEO'su Hasan Altunkaya, "Ödül sistemini tercih edecek yöneticinin değeri arttı. Mevcut yöneticilere bu teklif ediliyor, yönetici bunu kabul etmezse yeni bir koltuk doğuyor. Transferlerin büyük çoğunluğu bundan kayaklanıyor" diye konuştu.

Yöneticilerden bu dönemde ekonomik finansal zaafiyetten kaçınmalarının beklendiğini vurgulayan Altunkaya, "Bazı yöneticiler şirketlerini büyük göstermek için bir sürü finansal enstrümanları devreye sokar, eskiden buna göz yumuluyordu. Bu yatırımcı ve hissedarların hoşuna gidiyordu. Ancak şu anda ayakları yere basan yöneticiler aranıyor" şeklinde konuştu.

Patron şirketleri bunu uyguluyor

Özel İstihdam Büroları Derneği Kurucu Başkanı Pembe Candaner de şirketlerin bir taraftan işten çıkartmalara devam ederken, öbür taraftan da daha önce fiyatından dolayı bünyelerine katamadıkları yöneticilerin peşine düştüğüne dikkat çekti. Kriz nedeniyle artık daha gerçekçi yönetimlerin benimsendiğini vurgulayan Candaner, "Eskisi gibi sadece paraya odaklı düşünmüyorlar, çünkü kriz bir güven bunalımı yarattı" dedi. Candaner, 'prim sistemine geç veya ayrıl' söyleminin ise daha çok patron şirketlerinde görüldüğünü anlatarak, "Bunu yapan benim bildiğim 3 şirket var. Bu verimliliği artırmak için kullanılıyor" diye konuştu.

Amerika Merkezli Profiles International Dünya Başkan Yardımcısı Al Rainaldi de kriz döneminde yaşanan atamaların dünya genelinde arttığını bunun normal olduğunu söylüyor. Rainaldi, "iyi ve yetkin yönetici zaten kendini sağlama almanın farklı yollarını buluyor. Özellikle üst düzey yöneticiler kriz döneminde şansı artan kesimdir" diyor.

Krizde İK politikaları değişiyor

Araştırma şirketi Synovate'e Genel Müdürü olarak atanan Ali Muharremoğlu, kriz dönemlerinde şirketlerde üst düzey yönetici transferleri ve İK politikalarındaki değişikliklerle çok sık karşılaştıklarını söyledi. Muharremoğlu, "Biz yaklaşık 14 yıldır pazarlama araştırmaları üzerine çalışan bir şirket olarak bugüne kadar çalışan, müşteri ve tüketici odaklı binlerce araştırma gerçekleştirdik. Yaptığımız bu araştırmalar kriz dönemlerinde çalışanların şirketlerinden, müşterilerin tedarikçilerinden, tüketicilerin ürünlerden/ markalardan beklentilerinin farklılaştığını ortaya koyuyor" dedi.

Son dönemdeki atamalar

Umur Özkal: Ekol Lojistik, Genel Müdürlüğe transfer etti. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden 1990 yılında mezun olan Özkal, profesyonel iş hayatına, 2007 yılı başına kadar Borusan Lojistik'de Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak devam eti. 2007-2008 yılları arasında Borusan Lojistik'te Lojistik Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda görev aldı.

M. Tahir Gürhan: Sinpaş Grubu Mobilya Grup Başkanlığı görevine getirildi. Gürhan, daha önce Lineadecor, Scavolini ve Acarlar Şirketler Topluluğu'nda genel müdürlük pozisyonunda bulundu.

Elif Çapçı: Beymen Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Çapçı, ardından Amerika'daki Duke Üniversitesi'nde MBA yaptı. İş hayatına Amerika'da Signet Bank'ta başlayan Çapçı, 2005'te Londra'da Citibank Batı Avrupa Bireysel Bankacılık Grubu'nda çalıştı.

Yüşim Güra: Hayat Su'nun yeni Genel Müdürü oldu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamlayan Güra, Indiana Üniversitesi'nde de MBA yaptı. Danone Hayat İçecek ve Gıda Sanayi AŞ'ye Mart 2004'te Finans Direktörü olarak katılan Güra, 2007'den beri Damacana İş Kolu Direktörlüğü görevini yürütüyordu.

Şirket içinde basamak atlayanlar

Selçuk Boztepe: DHL Freight Türkiye Genel Müdürlüğü görevini yürüten Selçuk Boztepe, DHL Freight'in Türkiye ve tüm Ortadoğu Bölgesinden Sorumlu Bölge Direktörlüğü görevine getirildi.

Nasuh Önal - Kaan Dağaltı: Yıldız Holding, ana markası Ülker'in bebek beslenmesindeki ortağı Hero ve geçen yıl bünyesine kattığı Godiva'ya iki Türk yönetici atadı. Hero'nun Bebek Beslenme Kategorisi Pazarlama Başkan Yardımcılığına, Hero Baby Genel Müdürü Nasuh Önal getirilirken; Godiva'da Global Finansal Kontrolden Sorumlu Mali Hizmetler Başkan Yardımcılığı ise Yıldız Holding bünyesinde Konsolidasyon Koordinatörü olarak görev yapan Kaan Dağaltı'ya emanet edildi.

Kim

Nerede

çalışıyordu

Nereye

transfer oldu

Yeni

görevi

Aydın Başar

Loreal Türkiye

Tekin Acar Cosmetics

CFO

Bülent Bahçeci

Little Big

Lee Cooper

Türkiye Genel Müdürü

Cüneyt Yavuz

Procter&Gamble

Mavi Jeans

Genel Müdür

Dr. Carlo Durrer

Shangay Roche

Deva Holding

COO

Fügen Arda

Bayer Türkiye

Vetaş(Deva Holding)

Genel Müdür

Hakan Atalay Nike Türkiye

Levi Strauss Türkiye

Genel Müdür

Koray Çıtak

Turkcell

İnter turizm ve SeyahatA.Ş.(Net Holding)

Genel Müdür

Osman Sever

Tırsan Treyler

Great Wall (Bayraktar Holding)

Genel Müdür

Murat Serim

Boyner Holding

Meteksan Sistem

Başkan Yardımcısı

Serpil Timuray

Danone Türkiye

Vodafone Türkiye

İcra Kurulu Başkanı

Süha Çolakoğlu

Eti Şİrketler Grubu

C5 mobile

Genel Müdür

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=115828&KOS_KOD=5