Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, gurbetçi parası için Avrupa turuna çıkıyor PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2009

Image

Küresel krizin etkisini azaltmak için, gurbetçilerin yurtdışında tuttuğu birikimi Türkiye'ye çekme ve yastıkaltındaki birikimi ekonomiye kazandırma çalışmaları hız kazandı. Yasal düzenlemenin iki ay önce tamamlanmasının ardından Maliye, tanıtım atağına başladı.

Bu kapsamda Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı ülkelerde bilgilendirme yapılacak. Varlık Barışı kapsamında banka, aracı kurum ve vergi dairelerine bildirim süresinin 2 Mart 2009'da dolacağına işaret eden Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, "Kırk günlük bir süre kaldı. Küresel kriz sebebiyle yapılan bu düzenleme her zaman yürürlüğe girmez. Onun için fırsatı kaçırmayın." uyarısında bulundu.

Müsteşar Aktan, hem yurtiçi hem de yurtdışında tanıtım yapılacağını, bu çerçevede Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir ekibin yurtdışında tanıtım faaliyetine hazırlandığını kaydetti. Varlık Barışı kapsamında şimdiye kadar gelen paraya ilişkin herhangi bir istatistiğin veri olmadığını vurgulayan Aktan, şubat ayı sonunda başvuruların artmasını beklediklerini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy uygulama çerçevesinde bankalardan sadece toplu bilgi alındığını belirterek, "Kimin tek tek ne beyan ettiğini, ne kadar bildirimde bulunduğunu istemiyoruz. İsimlerinin gizli kalmasını isteyenler bankalara başvurabilir. Biz bankalardan toplu bilgi alıyoruz." dedi. Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi net hata noksanı kalemindeki veriler ışığında yapılan tahminlere göre geçen yıl sonunda düzenleme kapsamında kasım sonu itibarıyla yaklaşık 1,5 milyar liralık bir giriş söz konusu oldu. Kanuna göre, gerçek veya tüzel kişiler, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla sahip olduğu yurtdışındaki para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazları, 2 Mart'a kadar TL cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirecek ya da vergi dairelerine beyan edecek.

Düzenleme kapsamında yurtdışındaki tasarruf yüzde 2, yurtiçindeki tasarruf yüzde 5 vergi ile ülke ekonomisine kazandırılacak. Bildirimin veya beyandan hareketle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmıyor. Diğer nedenlerle bu tarihten önceki dönemlere ilişkin olarak vergi incelemesi yapılması halinde ise beyan edilen tutar, Gelir, Kurumlar ve Katma Değer Vergisi'nden mahsup edilecek. İstisna uygulamasından faydalanabilmek için 22 Kasım 2008 ila 30 Nisan 2009 tarihleri arasında elde edilen; yurtdışı iştirak kazancının, yurtdışı iştirak hissesi satış kazancının ve yurtdışı şube kazancının 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması gerekiyor.

BAŞVURU İÇİN SON 40 GÜN

Varlık Barışı'ndan faydalanmak için son başvuru tarihi 2 Mart 2009.

Yurtdışındaki varlıklardan yüzde 2 vergi alınacak.

Yurtiçi birikimlerin vergisi yüzde 5 olacak.

1 Ocak 2008'den öncesi vergi incelemesinden muaf.

Varlıkların 1 Ekim 2008 öncesine ait olduğunun kanıtlanması gerekiyor.

Bankalardan herhangi bir isim listesi istenmeyecek.

Düzenleme para, döviz, altın, taşınmazlar ve diğer menkul kıymetleri kapsıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=807443&title=maliye-gurbetci-parasi-icin-avrupa-turuna-cikiyor