Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, bazı vergi borçları vergi dairesi veznelerine nakden veya çekle ödenemeyecek. PDF Yazdır e-Posta
16 Ocak 2009

Image

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, sadece kanuni süresi içerisinde verilen kurumlar vergisi ve geçici vergi beyannameleri üzerine tahakkuk edecek kurumlar vergisi ile kurumlar vergisine mahsuben ödenecek geçici verginin, vergi daireleri veznelerine nakden veya çekle ödenmesi yerine tahsilâta yetkili kılınan bankalara ödenmesi zorunluluğu getirildi.

Seri: A Sıra No: 1 Tahsilât Genel Tebliği’nin “II. Ödeme Şekli” başlıklı alt bölümünün 2 numaralı bölümünde, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, sadece kanuni süresi içerisinde verilen kurumlar vergisi ve geçici vergi beyannameleri üzerine tahakkuk edecek kurumlar vergisi ile kurumlar vergisine mahsuben ödenecek geçici verginin, vergi daireleri veznelerine nakden veya çekle ödenmesi yerine tahsilâta yetkili kılınan bankalara ödenmesi zorunluluğu getirildiği belirtilmektedir.

Seri: A Sıra No: 2 Tahsilat Genel Tebliği ile yukarıda yer verilen zorunluluğa, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, kanuni süresinde beyan edilmek şartıyla kurumlar vergisi mükelleflerinin katma değer vergisi ile gelir ve kurum stopaj vergileri de dahil edilmiştir.

Bu zorunlulukla ilgili açıklamalarımız, gerek 1 Ocak 2008, gerekse de 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren hangi vergilerle ilgili olarak vergi daireleri veznelerine nakden veya çekle ödeme yapılamayacağı, bunun yerine tahsilata yetkili kılınan bankalara ödeme yapılmasının zorunlu olduğunu gösteren bir tabloya yer verilmiştir.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 14 Ocak 2009 tarihinde www.gib.gov.tr adresli internet sitesinde yer alan bir duyuru ile bu zorunluluk mükelleflere hatırlatılmıştır.

Yukarıdaki açıklamalar uyarınca, bankalara ödenmesi mecburiyeti getirilen amme alacakları, bu mecburiyetin getirildiği tarihten sonra vergi dairesi veznelerince nakden veya çekle tahsil edilmeyecektir. Bu vergi borçları ancak tahsilata yetkili kılınan bankalara ödenebilecektir.

30 Haziran 2008 tarih ve 084 numaralı Sirkülerimizin “2. Amme borçlarında ödeme şekli” başlıklı bölümünde de yer verilen ve tahsilata yetkili kılınan bankalara ödeme zorunluluğu getirilen vergi borçları ve zorunluluk tarihlerini gösteren tablo, mükelleflerin olası mağduriyetlerinin önlenebilmesi amacıyla aşağıda tekrar dikkatinize sunulmuştur

Amme borçlusu

Amme alacağının türü

Uygulamanın başlangıç tarihi

Kurumlar vergisi mükellefi

Kanuni süresinde beyan edilen

kurumlar vergisi

01.01.2008

Kurumlar vergisi mükellefi

Kanuni süresinde beyan edilen kurumlar vergisine mahsuben ödenecek geçici vergi

01.01.2008

Kurumlar vergisi mükellefi

Kanuni süresinde beyan edilen (sorumlu sıfatıyla beyan edilenler dahil) katma değer vergisi

01.01.2009

Kurumlar vergisi mükellefi

Kanuni süresinde beyan edilen

kurum stopaj vergisi

01.01.2009

Kurumlar vergisi mükellefi

Kanuni süresinde beyan edilen

gelir stopaj vergisi

01.01.2009

Kaynak; E&Y