Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Sicil affında bankaları zorlayacaktık, vazgeçtik' PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2008

Image

Küçük ve orta büyüklükteki esnafın kredi almasının önündeki en büyük engellerden biri sicil affıydı.

Bu sorunu çözmek için hazırlanan kanun TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'ndan geçti. Konu hakkında komisyonda soruları cevaplayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, tasarı hazırlanırken, her türlü ihtimali serbest piyasa kuralları içinde ve genel hukuka aykırı olmayacak şekilde düzenlemeye çalıştıklarını dile getirdi. Bankalara, ''Bunu yapacaksın, kaldıracaksın, edeceksiniz, yapmazsan seni asarız, keseriz...'' diyemeyeceklerini belirten Çağlayan, bankacılıkta serbest piyasa koşullarının hakim olduğunu vurguladı. Çağlayan, "Kredi almak için giden müşteriye, hangi banka, 'Ben senin tipini beğenmedim, saçını beğenmedim, siciline baktım, sicilinden dolayı vermiyorum' der. Bu bir etik davranıştır. Kanunlarda zorlayıcı hüküm koyamazsınız." dedi. Kendisinin de bankalara zorlayıcı hüküm koymak için yola çıktığını; ancak Merkez Bankası ve BDDK ile yaptığı görüşmeler sonucunda böyle bir düzenlemenin yapılamayacağı kararına vardıklarını bildirdi. Kredi kartlarına ilişkin düzenlemeleri değerlendiren Çağlayan, şu anda 42 milyon kredi kartının yüzde 50'sinin aktif olduğunu söyledi. Çağlayan, "Basında, kredi mağdurları 42 milyon diye haberler çıkıyor. Fakat herkesin cebinde 3'er 5'er tane kredi kartı var. Sokaktaki vatandaşta da var." dedi. Komisyon üyelerinin de görüşlerini dile getirmesi ile yapılan tartışmaların ardından tasarı kabul edildi.

Marka konusunda tarih tartışması

Komisyonda Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname'de (KHK) değişiklik yapan kanun tasarısı da kabul edildi. Tasarının yürürlük tarihi için 4 Ocak 2009 tarihi önerildi. Bakanlık bürokratları ve Komisyon Başkanı Soner Aksoy, önergenin kabul edilmemesi halinde mahkemelerdeki davaların düşeceğini belirtti. Önergeye karşı çıkan AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, "Bürokrasi kendi hatasını bize, Parlamento'ya ödettiremez. Hukuk devletinde böyle bir önerge de olmaz. Buna Anayasa Mahkemesi kararı gerekçe gösteriliyorsa, kendilerinin saçma sapan kararları da var. Bu da onlardan biridir. Biz diktatörlükte yönetilmiyoruz, hukuk nizamı olan bir ülkedeyiz." dedi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=800940&title=sicil-affinda-bankalari-zorlayacaktik-vazgectik